Rólunk

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (röviden: IFKA) 1990 óta van jelen hazánk gazdasági, fejlesztési, kutatási és innovációs közéletében. A szervezetet az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium és az Ipari Fejlesztési Bank alapította meg Ipar Műszaki Fejlesztéséért Alapítvány néven, majd 2004-ben alakult át közalapítvánnyá.

Az IFKA tevékenysége a hazai és az európai uniós célkitűzésekhez illeszkedik. Az IFKA tevékenységei során működő fő folyamatok három csoportba oszthatók: irányító, kulcs- és támogató folyamatok. Az irányító folyamatok közé a stratégiai és üzleti tervezés, üzletfejlesztés, kockázatkezelés, minőségirányítás és belső ellenőrzés tartoznak; a kulcsfolyamatok a gazdaságfejlesztés, foglalkoztatásbővítés, logisztika, kutatás -fejlesztés, zöld gazdaság, szabályozói kapcsolatok és a piacmonitoring; míg a támogató folyamatok a beszerzés, közbeszerzés, eszközgazdálkodás, pénzügy, számvitel, IT, HR, kommunikáció és a jogi ügyek.

Közhasznú feladataihoz jelentős források bevonására képes, projektjeivel sikeresen méretteti meg magát hazai és európai uniós, erősen versenyző szakmai környezetben. Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. nem költségvetési szerv, projekt alapon működik. Kiterjedt szakértői bázisára és szervezeti kompetenciáira alapozva részt vesz hazai, átfogó stratégiák fejlesztésében is.

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. minőségirányítási rendszere MSZ EN ISO 9001: 2015 szabvány szerint tanúsított, a tanúsítvány érvényességi ideje: 2021. április 22 volt. Az IFKA 2009. november 20-án a Parlamentben kapta meg az EFQM C2E (Elkötelezettség a Kiválóságért) elismerő oklevelet.
Az IFKA tevékenységeit nyilvános és követett értékek mentén végzi; stabilitás és kiszámíthatóság, biztonság, valamint nagyfokú alkalmazkodóképesség és proaktivitás jellemzi.

Az IFKA a lebonyolítója a Modern Mintaüzem Program I. (korábban: Ipar 4.0 Mintagyárak) kiemelt projektnek, melynek kitűzött célja volt, hogy közelebb hozza a konvergencia régióban működő kkv-k számára az ipar 4.0 kínálta lehetőségeket, felvezesse őket a fejlődési útjára. A program célja 2020-tól a mikro, kis- és középvállalkozások szervezeti megújulásának és technológiaváltásának elősegítése és támogatása, ezen keresztül a versenyképesség javítása, a vállalkozói környezet és kultúra fejlesztése. A tudásalapú, fejlesztő szolgáltatásokon túl, a szemléletformálás részeként, a már kiemelt kormányzati programmá vált Modern Gyárak Éjszakája eseményt szervezi meg minden évben a vállalat a nagyközönség számára, különös tekintettel a kkv-k, az ipari munkavállalókra és pályaválasztás előtt álló fiatalokra. A projekt keretében az IFKA többek között olyan szolgálatásokat tett elérhetővé a vállalkozások számára, mint a vállalati konzultáció, tanácsadás, tréningek, műhelymunkák, szakmai rendezvények és mintagyárlátogatások szervezése, és az országos hatókörű Modern Gyárak Éjszakája rendezvények.
Az IFKA továbbá kialakítója és kezelője a Vállalkozói Információ portálnak. A Vállalkozói Információ (VALI) honlap célja a vállalkozások gyors, hiteles és közérthető tájékoztatása személyre szabottan. Az oldal a következő témák köré épül: elérhető pályázatok, állami támogatások, hitelek, képzési lehetőségek és szakértői szolgáltatások, hírek.

Az IFKA kezelésébe tartozik többek között a „GINOP-1.1.4-16 Magyar Multi Program I. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások azonosítása, felmérése, motiválása, fejlesztési igényeik meghatározása” című kiemelt projekt, mely keretében azonosított hazai, konvergencia régióban székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztését segíti egyedülálló, minősített szakértői adatbázis segítségével. A Magyar Multi Program a vállalatok egyedi fejlődéséhez járul hozzá, jelentős pénzügyi erőforrások és testre szabott szakmai támogatás biztosításával. A program célja a hazai vállalatok megerősítése, a mennyiségi növekedés mellett a minőségi, nemzetközi összehasonlításban is versenyképes növekedés ösztönzése által. A nagy növekedésű, ígéretes vállalkozások kiválasztásán, előminősítésén és szakmai támogatásán túl, egy minősített szakértői rendszer is létrehozásra került. A szakértői szolgáltatói bázis kialakítása során az IFKA kifejlesztett egy egyedülálló rendszert, mely olyan szolgáltató vállalkozások minőségi kiválasztását biztosítja, amelyek szakértői szolgáltatást nyújthatnak a KKV Stratégia pilléreihez kapcsolódóan meghatározott GINOP pályázati konstrukciók keretében kedvezményezett vállalkozások (kkv-k) számára. Ezen pályázati felhívások keretében történő szakértői szolgáltatások nyújtásának feltétele az, hogy a pályázó szakértői szolgáltató vállalkozás az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által lefolytatott minősítési eljárás keretében megszerezett minősítő tanúsítvánnyal rendelkezzen. A szakértői szolgáltatók kiválasztása a minősítési igény elektronikus úton történő benyújtását követően, előre meghatározott szempontrendszer alapján történik, négy fő szakértői csoporton belül összesen 22 szakértői kategóriában.
A Magyar Multi Program (GINOP-1.1.4-16) részeként megvalósuló Zöld Nemzeti Bajnokok program célja, a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása. Az egyre inkább erősödő zöldgazdaságba szükséges az eddigieknél nagyobb mértékű bekapcsolódása a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. Legyen szó az energiahatékonysági beruházásokat kiszolgálni képes gyártó vállalkozásokról, másodlagos forrásból származó alapanyagot felhasználó gyártókról, a víz felhasználás hatékonyság növelését szolgáló, vagy éppen az elektromobilitási beruházásokat ipari oldalról kiszolgálni képes gyártó vállalkozások megerősítéséről.

Az IFKA több hazai és nemzetközi projektekben foglalkozott már társadalmi vállalkozások fejlesztésével (
GINOP 5.1.2-15 „PiacTárs” kiemelt projekt, INTERREG nemzetközi projektek, INTERREG EUROPE projektek: Circular Regions, SOCIAL SEEDS, RaiSE, INTERREG DANUBE projektek: SENSES, Finance4SocialChange, GoDanuBio, INTERREG CENTRAL projektek: Social(i)Makers, Social Impact Vouchers, DelFin). A PiacTárs kiemelt projektben a GINOP 5.1.3-16 és GINOP 5.1.7.17 vissza nem térítendő támogatási konstrukciókra, illetve a GINOP 8.8.1-17 visszatérítendő konstrukcióra pályázni kívánó szervezetek fejlesztési terveit vizsgálta, egy minősítést kialakítva és lebonyolítva a célcsoport szervezetek (alapítványok, egyesületek, nonprofit gazdasági társaságok, illetve szociális szövetkezetek) számára. Az előminősítési rendszer szakmai értéke, hogy képes kezelni a társadalmi vállalkozások összetett célrendszerét, az üzleti fenntarthatóságot és a mérhető társadalmi hatást egyszerre értékelve. A kifejlesztett online felület, illetve az előre meghatározott értékelési rendszer és folyamat transzparens működést biztosít, míg a kialakított infrastruktúra és szakértői csoport nagy mennyiségű pályázati anyag átfogó értékelését tudja hatékonyan biztosítani.

Hírek

Primary Menu
Meghosszabbított beadási határidő az IFKA Tanácsadási Voucher Programban
2023. május 30.
Az IFKA Tanácsadási Voucher Programban a támogatási kérelmek beadási határideje meghosszabbításra került, a benyújtásra 2023. június 1. 12:00 óráig van lehetőség.
Névtelen
IFKA pünkösdi elérhetőség
2023. május 24.
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége az ünnepi munkarend miatt változik.
Primary Menu
Nagy sikert aratott a Modern Mintaüzem Program az Ipar Napjai Szakkiállításon
2023. május 19.
Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. is részt vett kiállítóként a 10. Ipar Napjai Szakkiállításon a Modern Mintaüzem Program bemutatásával.
Névtelen
Modern Mintaüzem Program a 2023-as Ipar Napjai Szakkiállításon
2023. május 16.
A tizedik alkalommal megrendezett Ipar Napjai Szakkiállításon az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. is részt vesz kiállítóként a Modern Mintaüzem Program kiemelt projekt bemutatásával.
Névtelen
Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. IFKA Társadalmi Innovációs Díj címmel pályázatot hirdet
2023. május 3.
A Social Innovation Plus – Competence Centres projekt (röviden SI Plus projekt) részeként megvalósuló pályázat útján elnyerhető díj célja a társadalmi innovációs gyakorlatok kialakulásának, fejlődésének és elterjedésének támogatása Magyarországon.
Névtelen
IFKA ügyfélszolgálati elérhetőség május 1-jén
2023. április 27.
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége az ünnepi munkarend miatt változik.
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.