Rólunk

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (röviden: IFKA) 1990 óta van jelen hazánk gazdasági, fejlesztési, kutatási és innovációs közéletében. A szervezetet az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium és az Ipari Fejlesztési Bank alapította meg Ipar Műszaki Fejlesztéséért Alapítvány néven, majd 2004-ben alakult át közalapítvánnyá.

Az IFKA tevékenysége a hazai és az európai uniós célkitűzésekhez illeszkedik. Az IFKA tevékenységei során működő fő folyamatok három csoportba oszthatók: irányító, kulcs- és támogató folyamatok. Az irányító folyamatok közé a stratégiai és üzleti tervezés, üzletfejlesztés, kockázatkezelés, minőségirányítás és belső ellenőrzés tartoznak; a kulcsfolyamatok a gazdaságfejlesztés, foglalkoztatásbővítés, logisztika, kutatás -fejlesztés, zöld gazdaság, szabályozói kapcsolatok és a piacmonitoring; míg a támogató folyamatok a beszerzés, közbeszerzés, eszközgazdálkodás, pénzügy, számvitel, IT, HR, kommunikáció és a jogi ügyek.

Közhasznú feladataihoz jelentős források bevonására képes, projektjeivel sikeresen méretteti meg magát hazai és európai uniós, erősen versenyző szakmai környezetben. Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. nem költségvetési szerv, projekt alapon működik. Kiterjedt szakértői bázisára és szervezeti kompetenciáira alapozva részt vesz hazai, átfogó stratégiák fejlesztésében is.

Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. minőségirányítási rendszere MSZ EN ISO 9001: 2015 szabvány szerint tanúsított, a tanúsítvány érvényességi ideje: 2021. április 22 volt. Az IFKA 2009. november 20-án a Parlamentben kapta meg az EFQM C2E (Elkötelezettség a Kiválóságért) elismerő oklevelet. Felnőttképzési engedéllyel rendelkező intézmény, mely garantálja az oktatási, képzési és képzés koordinálási tevékenység magas színvonalát. A felnőttképzési intézmény nyilvántartásba vételi száma: E-001784/2018.
Az IFKA tevékenységeit nyilvános és követett értékek mentén végzi; stabilitás és kiszámíthatóság, biztonság, valamint nagyfokú alkalmazkodóképesség és proaktivitás jellemzi.

Az IFKA elkötelezett a jövő generáció mellett, így a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Klebelsberg Központ (KK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) összefogásában olyan, főként kortárs mentorálási tevékenységekre alapuló programot hoztak létre, amelynek célja kettős. Egyrészt a kistelepülésen élő általános iskolások támogatása tanulmányaik sikeres elvégzéséhez, másrészt pedig a kölcsönös tanulásról, egymás támogatásáról, a magyar közösségek megerősítéséről szól. Ez a Tanítsunk Magyarországért program. A Tanítsunk Magyarországért célcsoportját a kistelepülésen élő általános iskolás tanulók képezik. A melléjük szegődő egyetemista mentorok feladata, hogy megmutassák nekik a településen túli világ lehetőségeit, hogy lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. A Tanítsunk Magyarországért program négy fő pilléren nyugszik: egyetemi mentorprogram, középiskolás mentorprogram, HÖOK mentorprogram és vállalati mentorprogram.

Az IFKA a lebonyolítója a Modern Mintaüzem Program I. (korábban: Ipar 4.0 Mintagyárak) kiemelt projektnek, melynek kitűzött célja volt, hogy közelebb hozza a konvergencia régióban működő kkv-k számára az ipar 4.0 kínálta lehetőségeket, felvezesse őket a fejlődési útjára. A program célja 2020-tól a mikro, kis- és középvállalkozások szervezeti megújulásának és technológiaváltásának elősegítése és támogatása, ezen keresztül a versenyképesség javítása, a vállalkozói környezet és kultúra fejlesztése. A tudásalapú, fejlesztő szolgáltatásokon túl, a szemléletformálás részeként, a már kiemelt kormányzati programmá vált Modern Gyárak Éjszakája eseményt szervezi meg minden évben a vállalat a nagyközönség számára, különös tekintettel a kkv-k, az ipari munkavállalókra és pályaválasztás előtt álló fiatalokra. A projekt keretében az IFKA többek között olyan szolgálatásokat tett elérhetővé a vállalkozások számára, mint a vállalati konzultáció, tanácsadás, tréningek, műhelymunkák, szakmai rendezvények és mintagyárlátogatások szervezése, és az országos hatókörű Modern Gyárak Éjszakája rendezvények.
Az IFKA továbbá kialakítója és kezelője a Vállalkozói Információ portálnak. A Vállalkozói Információ (VALI) honlap célja a vállalkozások gyors, hiteles és közérthető tájékoztatása személyre szabottan. Az oldal a következő témák köré épül: elérhető pályázatok, állami támogatások, hitelek, képzési lehetőségek és szakértői szolgáltatások, hírek.

Az IFKA kezelésébe tartozik többek között a „GINOP-1.1.4-16 Magyar Multi Program I. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások azonosítása, felmérése, motiválása, fejlesztési igényeik meghatározása” című kiemelt projekt, mely keretében azonosított hazai, konvergencia régióban székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztését segíti egyedülálló, minősített szakértői adatbázis segítségével. A Magyar Multi Program a vállalatok egyedi fejlődéséhez járul hozzá, jelentős pénzügyi erőforrások és testre szabott szakmai támogatás biztosításával. A program célja a hazai vállalatok megerősítése, a mennyiségi növekedés mellett a minőségi, nemzetközi összehasonlításban is versenyképes növekedés ösztönzése által. A nagy növekedésű, ígéretes vállalkozások kiválasztásán, előminősítésén és szakmai támogatásán túl, egy minősített szakértői rendszer is létrehozásra került. A szakértői szolgáltatói bázis kialakítása során az IFKA kifejlesztett egy egyedülálló rendszert, mely olyan szolgáltató vállalkozások minőségi kiválasztását biztosítja, amelyek szakértői szolgáltatást nyújthatnak a KKV Stratégia pilléreihez kapcsolódóan meghatározott GINOP pályázati konstrukciók keretében kedvezményezett vállalkozások (kkv-k) számára. Ezen pályázati felhívások keretében történő szakértői szolgáltatások nyújtásának feltétele az, hogy a pályázó szakértői szolgáltató vállalkozás az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által lefolytatott minősítési eljárás keretében megszerezett minősítő tanúsítvánnyal rendelkezzen. A szakértői szolgáltatók kiválasztása a minősítési igény elektronikus úton történő benyújtását követően, előre meghatározott szempontrendszer alapján történik, négy fő szakértői csoporton belül összesen 22 szakértői kategóriában.
A Magyar Multi Program (GINOP-1.1.4-16) részeként megvalósuló Zöld Nemzeti Bajnokok program célja, a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása. Az egyre inkább erősödő zöldgazdaságba szükséges az eddigieknél nagyobb mértékű bekapcsolódása a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. Legyen szó az energiahatékonysági beruházásokat kiszolgálni képes gyártó vállalkozásokról, másodlagos forrásból származó alapanyagot felhasználó gyártókról, a víz felhasználás hatékonyság növelését szolgáló, vagy éppen az elektromobilitási beruházásokat ipari oldalról kiszolgálni képes gyártó vállalkozások megerősítéséről.

Az IFKA több hazai és nemzetközi projektekben foglalkozott már társadalmi vállalkozások fejlesztésével (
GINOP 5.1.2-15 „PiacTárs” kiemelt projekt, INTERREG nemzetközi projektek, INTERREG EUROPE projektek: Circular Regions, SOCIAL SEEDS, RaiSE, INTERREG DANUBE projektek: SENSES, Finance4SocialChange, GoDanuBio, INTERREG CENTRAL projektek: Social(i)Makers, Social Impact Vouchers, DelFin). A PiacTárs kiemelt projektben a GINOP 5.1.3-16 és GINOP 5.1.7.17 vissza nem térítendő támogatási konstrukciókra, illetve a GINOP 8.8.1-17 visszatérítendő konstrukcióra pályázni kívánó szervezetek fejlesztési terveit vizsgálta, egy minősítést kialakítva és lebonyolítva a célcsoport szervezetek (alapítványok, egyesületek, nonprofit gazdasági társaságok, illetve szociális szövetkezetek) számára. Az előminősítési rendszer szakmai értéke, hogy képes kezelni a társadalmi vállalkozások összetett célrendszerét, az üzleti fenntarthatóságot és a mérhető társadalmi hatást egyszerre értékelve. A kifejlesztett online felület, illetve az előre meghatározott értékelési rendszer és folyamat transzparens működést biztosít, míg a kialakított infrastruktúra és szakértői csoport nagy mennyiségű pályázati anyag átfogó értékelését tudja hatékonyan biztosítani.

Hírek

Primary Menu
Tájékoztatás átadott projektekről
2022. december 20.
Novemberben a Neumann János Nonprofit Kft. vette át több program kezelését az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-től.
Névtelen
IFKA decemberi elérhetőség
2022. december 7.
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége az ünnepi munkarend miatt változik.
Iparfejlesztés
Modern Gyárak Éjszakája 2022. – A hazai élvonalbeli technológiák bemutatkozása
2022. november 14.
2022. november 11-én, immár hatodik alkalommal rendezték meg a Modern Gyárak Éjszakáját. A megnyitó a pécsi KONTAKT-Elektro Kft. telephelyén volt, ahol az országos programsorozat részeként tartott eseményt György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára nyitotta meg.
Iparfejlesztés
Hamarosan újra Modern Gyárak Éjszakája – ezúttal is hibrid formában nyitják meg kapuikat a hazai gyárak
2022. október 27.
2022. november 11-én immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Modern Gyárak Éjszakája programsorozat, az idei évben a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. Ahogyan tavaly novemberben, úgy idén is hibrid formában: a személyes gyárlátogatások mellett virtuális túrák is színesítik a kínálatot.
Névtelen
IFKA október - novemberi ünnepi munkarend
2022. október 13.
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége az ünnepi munkarend miatt változik.
Iparfejlesztés
Nemzetközi szintű magyar cégek kellenek az ország sikeréhez
2022. október 12.
Nemzetközi szinten, akár világviszonylatban is versenyképes magyar cégek kellenek az ország sikeréhez - mondta a Magyar Multi Program szerdai oklevélátadó ünnepségén Budapesten a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.