Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá! - virtuális gyakorlati tréning az IFKA szervezésében

Zöld Gazdaság
2020. május 14.
A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervez 2020. június 4-én és 5-én.

A CIRCE2020 Interreg Central Europe finanszírozásból megvalósuló projekt hamarosan a végéhez ér. A közel három év folyamán a projektpartnerek olyan módszertanokat dolgoztak ki, amelyek célja az ipari területeken működő vállalkozások körforgásos gazdaságba illő üzleti modelljeinek kialakítása. Ezek a módszertanok - anyagáram elemzés (MFA), a termékek környezeti lábnyomán alapuló életciklus elemzés (LCA-PEF), életciklusköltség elemzés (LCC), technológiai érettségi vizsgálat (TRM) és döntéshozatali mátrix - hasznosak az életciklus-szemléletű elemzésekkel foglalkozó szakértők és azon gyártó vállalkozások számára, amelyek tevékenységük során érvényesíteni kívánják az anyag-és erőforráshatékony működést, valamint a másodlagos nyersanyagok használatának ösztönzését.

Az IFKA az LCA Center Egyesület közreműködésével 2 napos ingyenes virtuális tréninget szervez 2020. június 4-én és 5-én, amelynek célja a projekteredmények és a kidolgozott módszertanok részletes, elméleti és gyakorlati központú bemutatása.

A résztvevők a tréningen elsajátított ismeretek alapján képesek lesznek arra, hogy az életciklus-szemléletű eszközök alkalmazásával környezeti és gazdasági szempontból is előnyösebb folyamatokat alakítsanak ki a tevékenységük során.

A tréningen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken keresztül tudnak az érdeklődők: Regisztráció

 

A regisztráció határideje: 2020. május 31.

 

Tervezett program:

 

  1. nap

10:00 - 10:30

Megnyitó

IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. és LCA Center Egyesület

10:30 - 11:00

A körforgásos gazdaság, mint új fenntarthatósági modell – az elméleti megközelítéstől a gyakorlatig –, az anyagáram elemzés

Dr. Tóthné Dr. Szita Klára - LCA Center Egyesület

11:00 - 12:00

A CIRCE 2020 projekt céljának bemutatása, globális áttekintése, nemzetközi partnerei és feladataik, az elért eredmények összefoglalása

Tanka Eszter - IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

Bodnárné Sándor Renáta - Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft.

12:00 - 13:00

Ebédszünet

13:00 - 14:30

A termék környezeti lábnyomán alapuló életciklus-elemzés (LCA-PEF) és gyakorlata

Sára Balázs - LCA Center Egyesület

14:30 - 15:30

Az életciklusköltség-elemzés (LCC) – módszertani alapja és gyakorlati megvalósítása

István Zsolt – LCA Center Egyesület

15:30 - 16:00

A projekt során létrehozott nemzetközi kommunikációs platformok bemutatása, ismertetése (wikiweb, e-cloud)

Csoma Enikő - IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

 

  1. nap

10:00 - 12:00

Tréning (kis csoportokban, párhuzamosan)

A bemutatott módszerek gyakorlati alkalmazása a résztvevők eseteit alapul véve a körforgásos gazdasággal kapcsolatos problémás kérdések és fejlesztési lehetőségek azonosítására

Moderátorok: Bodnárné Sándor Renáta, István Zsolt, Sára Balázs, Tóthné Szita Klára

12:00 - 13:00

Ebédszünet

13:00 - 15:00

Moderált beszélgetés – brainstorming (közösen)

Az elhangzott módszertani ismeretek gyakorlati megvalósításáról a résztvevők véleményének, tapasztalatainak megismerése érdekében

Moderátor: István Zsolt

15:00 - 15:30

Záró gondolatok

Hírek

Zöld Gazdaság
"Tisztítsuk meg az Országot!" projekt I. ütem
2020. október 22.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében nyilvános pályázati felhívást tesz közzé civil szervezetek, gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek és illegális hulladéklerakással érintett ingatlantulajdonosok számára. A „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt 2020. évben megvalósítandó I. ütemének célja, hogy a Kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében foglaltak alapján sor kerüljön az ország területén elhagyott vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolására.
Zöld Gazdaság
Pályázatot írnak ki elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására
2020. szeptember 23.
Pályázatot írnak ki októberben elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására, a keretösszeg 1 milliárd forint - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Zöld Gazdaság
Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá – virtuális gyakorlati tréninget szerveztünk
2020. június 18.
A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervezett 2020. június 4-én és 5-én.
Zöld Gazdaság
Meghosszabbított jelentkezési határidő Pioneers into Practice programra
2020. május 14.
A Pioneers into Practice (PIP) programot a Climate-KIC, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs közössége támogatja, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Zöld gazdaság osztálya felelős.
Zöld Gazdaság
Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá! - virtuális gyakorlati tréning az IFKA szervezésében
2020. május 14.
A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervez 2020. június 4-én és 5-én.
Zöld Gazdaság
Jelentkezés a Pioneers into Practice programba
2020. március 19.
Várjuk a jelentkezéseket szakértői és fogadószervezetek kapcsán: április 23-ig: a Pioneers into Practice (PIP) programot a Climate-KIC, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs közössége támogatja, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Zöld gazdaság osztálya felelős.
szervezetfejlesztés
  • Képzés
  • Pályázati partnerség
  • Tanácsadás
  • Tudománykommunikáció
  • K+F tevékenység
 
Lépjen velünk kapcsolatba
 
 
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.