Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá! - virtuális gyakorlati tréning az IFKA szervezésében

Green Economy
May 14, 2020
A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervez 2020. június 4-én és 5-én.

A CIRCE2020 Interreg Central Europe finanszírozásból megvalósuló projekt hamarosan a végéhez ér. A közel három év folyamán a projektpartnerek olyan módszertanokat dolgoztak ki, amelyek célja az ipari területeken működő vállalkozások körforgásos gazdaságba illő üzleti modelljeinek kialakítása. Ezek a módszertanok - anyagáram elemzés (MFA), a termékek környezeti lábnyomán alapuló életciklus elemzés (LCA-PEF), életciklusköltség elemzés (LCC), technológiai érettségi vizsgálat (TRM) és döntéshozatali mátrix - hasznosak az életciklus-szemléletű elemzésekkel foglalkozó szakértők és azon gyártó vállalkozások számára, amelyek tevékenységük során érvényesíteni kívánják az anyag-és erőforráshatékony működést, valamint a másodlagos nyersanyagok használatának ösztönzését.

Az IFKA az LCA Center Egyesület közreműködésével 2 napos ingyenes virtuális tréninget szervez 2020. június 4-én és 5-én, amelynek célja a projekteredmények és a kidolgozott módszertanok részletes, elméleti és gyakorlati központú bemutatása.

A résztvevők a tréningen elsajátított ismeretek alapján képesek lesznek arra, hogy az életciklus-szemléletű eszközök alkalmazásával környezeti és gazdasági szempontból is előnyösebb folyamatokat alakítsanak ki a tevékenységük során.

A tréningen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken keresztül tudnak az érdeklődők: Regisztráció

 

A regisztráció határideje: 2020. május 31.

 

Tervezett program:

 

  1. nap

10:00 - 10:30

Megnyitó

IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. és LCA Center Egyesület

10:30 - 11:00

A körforgásos gazdaság, mint új fenntarthatósági modell – az elméleti megközelítéstől a gyakorlatig –, az anyagáram elemzés

Dr. Tóthné Dr. Szita Klára - LCA Center Egyesület

11:00 - 12:00

A CIRCE 2020 projekt céljának bemutatása, globális áttekintése, nemzetközi partnerei és feladataik, az elért eredmények összefoglalása

Tanka Eszter - IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

Bodnárné Sándor Renáta - Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft.

12:00 - 13:00

Ebédszünet

13:00 - 14:30

A termék környezeti lábnyomán alapuló életciklus-elemzés (LCA-PEF) és gyakorlata

Sára Balázs - LCA Center Egyesület

14:30 - 15:30

Az életciklusköltség-elemzés (LCC) – módszertani alapja és gyakorlati megvalósítása

István Zsolt – LCA Center Egyesület

15:30 - 16:00

A projekt során létrehozott nemzetközi kommunikációs platformok bemutatása, ismertetése (wikiweb, e-cloud)

Csoma Enikő - IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

 

  1. nap

10:00 - 12:00

Tréning (kis csoportokban, párhuzamosan)

A bemutatott módszerek gyakorlati alkalmazása a résztvevők eseteit alapul véve a körforgásos gazdasággal kapcsolatos problémás kérdések és fejlesztési lehetőségek azonosítására

Moderátorok: Bodnárné Sándor Renáta, István Zsolt, Sára Balázs, Tóthné Szita Klára

12:00 - 13:00

Ebédszünet

13:00 - 15:00

Moderált beszélgetés – brainstorming (közösen)

Az elhangzott módszertani ismeretek gyakorlati megvalósításáról a résztvevők véleményének, tapasztalatainak megismerése érdekében

Moderátor: István Zsolt

15:00 - 15:30

Záró gondolatok

News

Green Economy
Meghosszabbított jelentkezési határidő Pioneers into Practice programra
May 14, 2020
A Pioneers into Practice (PIP) programot a Climate-KIC, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs közössége támogatja, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Zöld gazdaság osztálya felelős.
Green Economy
Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá! - virtuális gyakorlati tréning az IFKA szervezésében
May 14, 2020
A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervez 2020. június 4-én és 5-én.
Green Economy
Jelentkezés a Pioneers into Practice programba
March 19, 2020
Várjuk a jelentkezéseket szakértői és fogadószervezetek kapcsán: április 23-ig: a Pioneers into Practice (PIP) programot a Climate-KIC, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs közössége támogatja, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Zöld gazdaság osztálya felelős.
Green Economy
Felhívás a Pioneers into Practice 2020 program tréneri feladatainak ellátására
February 28, 2020
A Pioneers into Practice program a Climate-KIC klímaváltozási szakértőket célzó mobilitási programja. Az ipar, a KKV-k, kutatóintézetek, helyi kormányzati szervek, valamint nonprofit szervezetek munkatársait köti össze. A program lebonyolításához 2-3 fős trénercsapatokat keresünk, akik fő feladata a résztvevő szakértők és fogadó szervezetek tanulásának támogatása systems thinking és systems innovation témakörében.
Green Economy
Applications to the Pioneers into Practice programme are open!
February 27, 2020
We are looking for the next generation of climate innovators! Could this be you, if so please apply today!
Green Economy
Úton a dekarbonizáció felé, avagy hogyan válhat egy kkv erőforráshatékonnyá?
February 17, 2020
2020. február 13-án az Európai Unió Horizont 2020 programjának finanszírozásával megvalósuló EUCalc projekt keretein belül - Bécs, Koppenhága, London és Róma mellett - Budapesten is megrendezésre került egy szakmai fórum, amelynek megvalósítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya koordinálta.
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.