Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá! - virtuális gyakorlati tréning az IFKA szervezésében

Green Economy
May 14, 2020
A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervez 2020. június 4-én és 5-én.

A CIRCE2020 Interreg Central Europe finanszírozásból megvalósuló projekt hamarosan a végéhez ér. A közel három év folyamán a projektpartnerek olyan módszertanokat dolgoztak ki, amelyek célja az ipari területeken működő vállalkozások körforgásos gazdaságba illő üzleti modelljeinek kialakítása. Ezek a módszertanok - anyagáram elemzés (MFA), a termékek környezeti lábnyomán alapuló életciklus elemzés (LCA-PEF), életciklusköltség elemzés (LCC), technológiai érettségi vizsgálat (TRM) és döntéshozatali mátrix - hasznosak az életciklus-szemléletű elemzésekkel foglalkozó szakértők és azon gyártó vállalkozások számára, amelyek tevékenységük során érvényesíteni kívánják az anyag-és erőforráshatékony működést, valamint a másodlagos nyersanyagok használatának ösztönzését.

Az IFKA az LCA Center Egyesület közreműködésével 2 napos ingyenes virtuális tréninget szervez 2020. június 4-én és 5-én, amelynek célja a projekteredmények és a kidolgozott módszertanok részletes, elméleti és gyakorlati központú bemutatása.

A résztvevők a tréningen elsajátított ismeretek alapján képesek lesznek arra, hogy az életciklus-szemléletű eszközök alkalmazásával környezeti és gazdasági szempontból is előnyösebb folyamatokat alakítsanak ki a tevékenységük során.

A tréningen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken keresztül tudnak az érdeklődők: Regisztráció

 

A regisztráció határideje: 2020. május 31.

 

Tervezett program:

 

  1. nap

10:00 - 10:30

Megnyitó

IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. és LCA Center Egyesület

10:30 - 11:00

A körforgásos gazdaság, mint új fenntarthatósági modell – az elméleti megközelítéstől a gyakorlatig –, az anyagáram elemzés

Dr. Tóthné Dr. Szita Klára - LCA Center Egyesület

11:00 - 12:00

A CIRCE 2020 projekt céljának bemutatása, globális áttekintése, nemzetközi partnerei és feladataik, az elért eredmények összefoglalása

Tanka Eszter - IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

Bodnárné Sándor Renáta - Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft.

12:00 - 13:00

Ebédszünet

13:00 - 14:30

A termék környezeti lábnyomán alapuló életciklus-elemzés (LCA-PEF) és gyakorlata

Sára Balázs - LCA Center Egyesület

14:30 - 15:30

Az életciklusköltség-elemzés (LCC) – módszertani alapja és gyakorlati megvalósítása

István Zsolt – LCA Center Egyesület

15:30 - 16:00

A projekt során létrehozott nemzetközi kommunikációs platformok bemutatása, ismertetése (wikiweb, e-cloud)

Csoma Enikő - IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

 

  1. nap

10:00 - 12:00

Tréning (kis csoportokban, párhuzamosan)

A bemutatott módszerek gyakorlati alkalmazása a résztvevők eseteit alapul véve a körforgásos gazdasággal kapcsolatos problémás kérdések és fejlesztési lehetőségek azonosítására

Moderátorok: Bodnárné Sándor Renáta, István Zsolt, Sára Balázs, Tóthné Szita Klára

12:00 - 13:00

Ebédszünet

13:00 - 15:00

Moderált beszélgetés – brainstorming (közösen)

Az elhangzott módszertani ismeretek gyakorlati megvalósításáról a résztvevők véleményének, tapasztalatainak megismerése érdekében

Moderátor: István Zsolt

15:00 - 15:30

Záró gondolatok

News

Green Economy
Újabb segítséget kapnak a hazai vállalkozások fejlesztési terveik megvalósításához
June 29, 2023
Stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá az IFKA és a KAVOSZ, valamint az IFKA és a VOSZ képviselői a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások működésének támogatása, illetve fejlesztési törekvéseik megvalósításának elősegítése érdekében. A partnerségek elsődleges célja, hogy a hazai kkv-szektornak szóló finanszírozási és szakmai támogatási eszközök átlátható módon, egy helyen elérhetőek legyenek az IFKA közreműködésével, amely a vállalkozásfejlesztési intézményrendszer továbbfejlesztésével még több magyar vállalkozást kíván elérni célzott támogatási programokkal.
Green Economy
Úton a karbonsemlegesség felé
June 29, 2022
2022 márciusában a Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közös webinart szervezett.
Green Economy
A fenntarthatóbb jövőért
February 25, 2022
2022. március 9-én a Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közös webinart szervez. Az online esemény a „Karbon-elnyelést és karbonsemlegességet elősegítő vállalkozásfejlesztés és ökoszisztéma-építés” elnevezésű projekt részeként valósul meg.
Green Economy
Újra megnyílik a ZNB előminősítése
January 5, 2022
Az egyre inkább erősödő zöldgazdaságba szükséges, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben bekapcsolódjanak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások. Ezért január 5-én újra megnyílik a Zöld Nemzeti Bajnokok, GINOP Plusz 1.3.1-21 kódszámú, a zöldgazdaság területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztését támogató program előminősítése.
Green Economy
„Tisztítsuk meg az Országot!” projekt: meghosszabbított megvalósítási és elszámolási határidő
December 21, 2021
A „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt Pályázati Kiírásában szereplő megvalósítási és elszámolási határidők 2022. 03. 31-re módosulnak.
Green Economy
Új döntési lista a "Tisztítsuk meg az Országot!" projekt I. ütemében
December 16, 2021
Tájékoztatjuk a Pályázókat, hogy a "Tisztítsuk meg az Országot!" projekt 2021 évben megvalósítandó I. ütem címen kiírt pályázati kategóriában újabb döntés született.
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.