Környezetvédelmi hét a CIRCE2020 projekt keretében

Zöld Gazdaság
2019. december 2.
2019. november 25-29. között került megrendezésre a „Körforgásos gazdaság szakmai hét” a fenntartható anyag- és erőforrás-gazdálkodási vállalati gyakorlatok, üzleti modellek kialakítása, népszerűsítése, a körforgásos gazdaságra való átállás, a kapcsolódó gazdasági előnyök kiaknázása és az ezt érintő szemléletváltás elősegítése érdekében.

A hét rendezvényei, szakmai egyeztetései szorosan kapcsolódtak a 2019-2030-as időszakra szóló kkv-stratégiában megfogalmazott környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzéseivel, úgymint a működő vállalkozások anyag- és erőforrás-hatékony működésének elősegítése zöld és high-tech megújulásuk támogatásával. A szakmai hét során a résztvevő szakmai szervezetekkel együttműködve, mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM); Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH); Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSzGYSz); Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) azonosításra került a körforgásos gazdaság jelenlegi helyzete, kihívásai, előnyei, illetve az ehhez kapcsolódó megoldási és stratégiai lehetőségek.

A rendezvénysorozat a “Hogyan tovább a körforgásos gazdasággal” kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött; a meghívott szakértőkkel folytatott információcsere során azonosításra kerültek azon fókuszterületek, amelyek a már említett gyakorlati megvalósítás elősegítése érdekében elengedhetetlenek. Ezek között szerepelt a jelenlegi helyzetkép felmérése, a jogszabályi környezet átalakítása és egyéb gazdasági ösztönzők fontossága, a témával kapcsolatos projektek és eredmények összehangolása (közös platform - keresőfelület kialakítása), tudatosságnövelés és egy átfogó kommunikációs stratégia kialakítása - amelyek a többi eseményen is központi szerepet kaptak és megvitatásra kerültek.

A keddi napon két - a CIRCE2020 projektben is központi szerepet betöltő - kiválasztott hulladékáram - műanyag kompozit és gumiabroncs gyártási hulladék- anyagában való hasznosítási lehetőségei és a kezelési kihívások azonosítására került sor. Emellett a résztvevők megismerhették a termékdíjjal kapcsolatos aktualitásokat és az ezzel kapcsolatos lehetséges jövőképet az ITM kollégájának tolmácsolásában.

A következő rendezvény az európai uniós és hazai, körforgásos gazdasággal kapcsolatos projektek eredményeinek és megállapításainak megosztására, valamint a szinergiák azonosítására fókuszált. Világossá vált, hogy elengedhetetlen a tudásmegosztás, tapasztalatcsere és együttműködés rendszeresen megrendezett fórumokon keresztül - így multiplikálva az elért eredmények hatását. Emellett egységesíteni kell a fogalmakat, hogy mindenki azonos nyelvet beszélhessen és elmozdulhassunk a gyakorlati megvalósítás irányába.

A csütörtöki esemény rendhagyóan nem Budapesten, hanem Tatabányán, az NHSZ Dubnik-völgyi Regionális Hulladéklerakó Telepen került megrendezésre, ahol végig kísérhettük az ideszállított hulladék útját.

Az utolsó eseményen arra kerestük a választ, hogy milyen módon tudjuk megszólítani a kis- és középvállalkozásokat, és hogyan lehet bebizonyítani nekik, hogy a körforgásos gazdaságra való átállás nemcsak a környezetvédelemről szól, hanem gazdasági érdek is húzódik mögötte, hiszen aki most nem lép, hosszútávon versenyhátrányba fog kerülni. A szakértőkkel folytatott beszélgetések alapján a hazai jógyakorlatok minél szélesebb körben történő megosztására van szükség, amely közös munkával érhető el.

Hírek

Zöld Gazdaság
Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá – virtuális gyakorlati tréninget szerveztünk
2020. június 18.
A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervezett 2020. június 4-én és 5-én.
Zöld Gazdaság
Meghosszabbított jelentkezési határidő Pioneers into Practice programra
2020. május 14.
A Pioneers into Practice (PIP) programot a Climate-KIC, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs közössége támogatja, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Zöld gazdaság osztálya felelős.
Zöld Gazdaság
Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá! - virtuális gyakorlati tréning az IFKA szervezésében
2020. május 14.
A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervez 2020. június 4-én és 5-én.
Zöld Gazdaság
Jelentkezés a Pioneers into Practice programba
2020. március 19.
Várjuk a jelentkezéseket szakértői és fogadószervezetek kapcsán: április 23-ig: a Pioneers into Practice (PIP) programot a Climate-KIC, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs közössége támogatja, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Zöld gazdaság osztálya felelős.
Zöld Gazdaság
Felhívás a Pioneers into Practice 2020 program tréneri feladatainak ellátására
2020. február 28.
A Pioneers into Practice program a Climate-KIC klímaváltozási szakértőket célzó mobilitási programja. Az ipar, a KKV-k, kutatóintézetek, helyi kormányzati szervek, valamint nonprofit szervezetek munkatársait köti össze. A program lebonyolításához 2-3 fős trénercsapatokat keresünk, akik fő feladata a résztvevő szakértők és fogadó szervezetek tanulásának támogatása systems thinking és systems innovation témakörében.
Zöld Gazdaság
Megnyílt a jelentkezés a Pioneers into Practice programba
2020. február 27.
A Pioneers into Practice (PIP) programot a Climate-KIC, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs közössége támogatja, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Zöld gazdaság osztálya felelős.
szervezetfejlesztés
  • Képzés
  • Pályázati partnerség
  • Tanácsadás
  • Tudománykommunikáció
  • K+F tevékenység
 
Lépjen velünk kapcsolatba
 
 
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.