Környezetvédelmi hét a CIRCE2020 projekt keretében

Green Economy
December 2, 2019
2019. november 25-29. között került megrendezésre a „Körforgásos gazdaság szakmai hét” a fenntartható anyag- és erőforrás-gazdálkodási vállalati gyakorlatok, üzleti modellek kialakítása, népszerűsítése, a körforgásos gazdaságra való átállás, a kapcsolódó gazdasági előnyök kiaknázása és az ezt érintő szemléletváltás elősegítése érdekében.

A hét rendezvényei, szakmai egyeztetései szorosan kapcsolódtak a 2019-2030-as időszakra szóló kkv-stratégiában megfogalmazott környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzéseivel, úgymint a működő vállalkozások anyag- és erőforrás-hatékony működésének elősegítése zöld és high-tech megújulásuk támogatásával. A szakmai hét során a résztvevő szakmai szervezetekkel együttműködve, mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM); Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH); Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSzGYSz); Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) azonosításra került a körforgásos gazdaság jelenlegi helyzete, kihívásai, előnyei, illetve az ehhez kapcsolódó megoldási és stratégiai lehetőségek.

A rendezvénysorozat a “Hogyan tovább a körforgásos gazdasággal” kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött; a meghívott szakértőkkel folytatott információcsere során azonosításra kerültek azon fókuszterületek, amelyek a már említett gyakorlati megvalósítás elősegítése érdekében elengedhetetlenek. Ezek között szerepelt a jelenlegi helyzetkép felmérése, a jogszabályi környezet átalakítása és egyéb gazdasági ösztönzők fontossága, a témával kapcsolatos projektek és eredmények összehangolása (közös platform - keresőfelület kialakítása), tudatosságnövelés és egy átfogó kommunikációs stratégia kialakítása - amelyek a többi eseményen is központi szerepet kaptak és megvitatásra kerültek.

A keddi napon két - a CIRCE2020 projektben is központi szerepet betöltő - kiválasztott hulladékáram - műanyag kompozit és gumiabroncs gyártási hulladék- anyagában való hasznosítási lehetőségei és a kezelési kihívások azonosítására került sor. Emellett a résztvevők megismerhették a termékdíjjal kapcsolatos aktualitásokat és az ezzel kapcsolatos lehetséges jövőképet az ITM kollégájának tolmácsolásában.

A következő rendezvény az európai uniós és hazai, körforgásos gazdasággal kapcsolatos projektek eredményeinek és megállapításainak megosztására, valamint a szinergiák azonosítására fókuszált. Világossá vált, hogy elengedhetetlen a tudásmegosztás, tapasztalatcsere és együttműködés rendszeresen megrendezett fórumokon keresztül - így multiplikálva az elért eredmények hatását. Emellett egységesíteni kell a fogalmakat, hogy mindenki azonos nyelvet beszélhessen és elmozdulhassunk a gyakorlati megvalósítás irányába.

A csütörtöki esemény rendhagyóan nem Budapesten, hanem Tatabányán, az NHSZ Dubnik-völgyi Regionális Hulladéklerakó Telepen került megrendezésre, ahol végig kísérhettük az ideszállított hulladék útját.

Az utolsó eseményen arra kerestük a választ, hogy milyen módon tudjuk megszólítani a kis- és középvállalkozásokat, és hogyan lehet bebizonyítani nekik, hogy a körforgásos gazdaságra való átállás nemcsak a környezetvédelemről szól, hanem gazdasági érdek is húzódik mögötte, hiszen aki most nem lép, hosszútávon versenyhátrányba fog kerülni. A szakértőkkel folytatott beszélgetések alapján a hazai jógyakorlatok minél szélesebb körben történő megosztására van szükség, amely közös munkával érhető el.

News

Green Economy
Újabb segítséget kapnak a hazai vállalkozások fejlesztési terveik megvalósításához
June 29, 2023
Stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá az IFKA és a KAVOSZ, valamint az IFKA és a VOSZ képviselői a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások működésének támogatása, illetve fejlesztési törekvéseik megvalósításának elősegítése érdekében. A partnerségek elsődleges célja, hogy a hazai kkv-szektornak szóló finanszírozási és szakmai támogatási eszközök átlátható módon, egy helyen elérhetőek legyenek az IFKA közreműködésével, amely a vállalkozásfejlesztési intézményrendszer továbbfejlesztésével még több magyar vállalkozást kíván elérni célzott támogatási programokkal.
Green Economy
Úton a karbonsemlegesség felé
June 29, 2022
2022 márciusában a Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közös webinart szervezett.
Green Economy
A fenntarthatóbb jövőért
February 25, 2022
2022. március 9-én a Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közös webinart szervez. Az online esemény a „Karbon-elnyelést és karbonsemlegességet elősegítő vállalkozásfejlesztés és ökoszisztéma-építés” elnevezésű projekt részeként valósul meg.
Green Economy
Újra megnyílik a ZNB előminősítése
January 5, 2022
Az egyre inkább erősödő zöldgazdaságba szükséges, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben bekapcsolódjanak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások. Ezért január 5-én újra megnyílik a Zöld Nemzeti Bajnokok, GINOP Plusz 1.3.1-21 kódszámú, a zöldgazdaság területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztését támogató program előminősítése.
Green Economy
„Tisztítsuk meg az Országot!” projekt: meghosszabbított megvalósítási és elszámolási határidő
December 21, 2021
A „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt Pályázati Kiírásában szereplő megvalósítási és elszámolási határidők 2022. 03. 31-re módosulnak.
Green Economy
Új döntési lista a "Tisztítsuk meg az Országot!" projekt I. ütemében
December 16, 2021
Tájékoztatjuk a Pályázókat, hogy a "Tisztítsuk meg az Országot!" projekt 2021 évben megvalósítandó I. ütem címen kiírt pályázati kategóriában újabb döntés született.
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.