Környezetvédelmi hét a CIRCE2020 projekt keretében

Green Economy
December 2, 2019
2019. november 25-29. között került megrendezésre a „Körforgásos gazdaság szakmai hét” a fenntartható anyag- és erőforrás-gazdálkodási vállalati gyakorlatok, üzleti modellek kialakítása, népszerűsítése, a körforgásos gazdaságra való átállás, a kapcsolódó gazdasági előnyök kiaknázása és az ezt érintő szemléletváltás elősegítése érdekében.

A hét rendezvényei, szakmai egyeztetései szorosan kapcsolódtak a 2019-2030-as időszakra szóló kkv-stratégiában megfogalmazott környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzéseivel, úgymint a működő vállalkozások anyag- és erőforrás-hatékony működésének elősegítése zöld és high-tech megújulásuk támogatásával. A szakmai hét során a résztvevő szakmai szervezetekkel együttműködve, mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM); Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH); Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSzGYSz); Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) azonosításra került a körforgásos gazdaság jelenlegi helyzete, kihívásai, előnyei, illetve az ehhez kapcsolódó megoldási és stratégiai lehetőségek.

A rendezvénysorozat a “Hogyan tovább a körforgásos gazdasággal” kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött; a meghívott szakértőkkel folytatott információcsere során azonosításra kerültek azon fókuszterületek, amelyek a már említett gyakorlati megvalósítás elősegítése érdekében elengedhetetlenek. Ezek között szerepelt a jelenlegi helyzetkép felmérése, a jogszabályi környezet átalakítása és egyéb gazdasági ösztönzők fontossága, a témával kapcsolatos projektek és eredmények összehangolása (közös platform - keresőfelület kialakítása), tudatosságnövelés és egy átfogó kommunikációs stratégia kialakítása - amelyek a többi eseményen is központi szerepet kaptak és megvitatásra kerültek.

A keddi napon két - a CIRCE2020 projektben is központi szerepet betöltő - kiválasztott hulladékáram - műanyag kompozit és gumiabroncs gyártási hulladék- anyagában való hasznosítási lehetőségei és a kezelési kihívások azonosítására került sor. Emellett a résztvevők megismerhették a termékdíjjal kapcsolatos aktualitásokat és az ezzel kapcsolatos lehetséges jövőképet az ITM kollégájának tolmácsolásában.

A következő rendezvény az európai uniós és hazai, körforgásos gazdasággal kapcsolatos projektek eredményeinek és megállapításainak megosztására, valamint a szinergiák azonosítására fókuszált. Világossá vált, hogy elengedhetetlen a tudásmegosztás, tapasztalatcsere és együttműködés rendszeresen megrendezett fórumokon keresztül - így multiplikálva az elért eredmények hatását. Emellett egységesíteni kell a fogalmakat, hogy mindenki azonos nyelvet beszélhessen és elmozdulhassunk a gyakorlati megvalósítás irányába.

A csütörtöki esemény rendhagyóan nem Budapesten, hanem Tatabányán, az NHSZ Dubnik-völgyi Regionális Hulladéklerakó Telepen került megrendezésre, ahol végig kísérhettük az ideszállított hulladék útját.

Az utolsó eseményen arra kerestük a választ, hogy milyen módon tudjuk megszólítani a kis- és középvállalkozásokat, és hogyan lehet bebizonyítani nekik, hogy a körforgásos gazdaságra való átállás nemcsak a környezetvédelemről szól, hanem gazdasági érdek is húzódik mögötte, hiszen aki most nem lép, hosszútávon versenyhátrányba fog kerülni. A szakértőkkel folytatott beszélgetések alapján a hazai jógyakorlatok minél szélesebb körben történő megosztására van szükség, amely közös munkával érhető el.

News

Green Economy
Jelentkezés a Pioneers into Practice programba
March 19, 2020
Várjuk a jelentkezéseket szakértői és fogadószervezetek kapcsán: április 23-ig: a Pioneers into Practice (PIP) programot a Climate-KIC, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs közössége támogatja, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Zöld gazdaság osztálya felelős.
Green Economy
Felhívás a Pioneers into Practice 2020 program tréneri feladatainak ellátására
February 28, 2020
A Pioneers into Practice program a Climate-KIC klímaváltozási szakértőket célzó mobilitási programja. Az ipar, a KKV-k, kutatóintézetek, helyi kormányzati szervek, valamint nonprofit szervezetek munkatársait köti össze. A program lebonyolításához 2-3 fős trénercsapatokat keresünk, akik fő feladata a résztvevő szakértők és fogadó szervezetek tanulásának támogatása systems thinking és systems innovation témakörében.
Green Economy
Applications to the Pioneers into Practice programme are open!
February 27, 2020
We are looking for the next generation of climate innovators! Could this be you, if so please apply today!
Green Economy
Úton a dekarbonizáció felé, avagy hogyan válhat egy kkv erőforráshatékonnyá?
February 17, 2020
2020. február 13-án az Európai Unió Horizont 2020 programjának finanszírozásával megvalósuló EUCalc projekt keretein belül - Bécs, Koppenhága, London és Róma mellett - Budapesten is megrendezésre került egy szakmai fórum, amelynek megvalósítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya koordinálta.
Green Economy
Forum Invitation - Towards decarbonisation, how to become a resource efficient SME
February 13, 2020
International, European and domestic strategies, guidelines and agreements accepted and published in recent months all promote environmental-friendly, energy, material and resource efficient business models and a low carbon economy. This also has an impact on the everyday operation of small and medium-sized enterprises, these objectives will determine the targets of national and European funding sources in the long run.
Green Economy
Bioökonómia – biomassza alapú gazdaság: részvétel tanulmányúton és konferencián
December 4, 2019
2019. november 27-28-án Stuttgartban került sor a Baden-Württemberg tartomány meghatározó bioökonómia helyszíneit bemutató tanulmányútra és a 4. Bioökonómia napra. Az IFKA Zöld Gazdaság csoportjának egyik projektje – Danube S3 Cluster – az agrár-élelmiszeriparral foglalkozik, így a szakmai rendezvényen való részvétel, és az ott szerzett új információk aktívan hozzájárulnak a további munkához. Emellett a körforgásos gazdaság egyik fontos pillére a bio-alapú üzleti modellek elősegítése, amely a csoport jövőbeni projektjeiben fog hangsúlyt kapni.
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.