Környezetvédelmi hét a CIRCE2020 projekt keretében

Green Economy
December 2, 2019
2019. november 25-29. között került megrendezésre a „Körforgásos gazdaság szakmai hét” a fenntartható anyag- és erőforrás-gazdálkodási vállalati gyakorlatok, üzleti modellek kialakítása, népszerűsítése, a körforgásos gazdaságra való átállás, a kapcsolódó gazdasági előnyök kiaknázása és az ezt érintő szemléletváltás elősegítése érdekében.

A hét rendezvényei, szakmai egyeztetései szorosan kapcsolódtak a 2019-2030-as időszakra szóló kkv-stratégiában megfogalmazott környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzéseivel, úgymint a működő vállalkozások anyag- és erőforrás-hatékony működésének elősegítése zöld és high-tech megújulásuk támogatásával. A szakmai hét során a résztvevő szakmai szervezetekkel együttműködve, mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM); Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH); Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSzGYSz); Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) azonosításra került a körforgásos gazdaság jelenlegi helyzete, kihívásai, előnyei, illetve az ehhez kapcsolódó megoldási és stratégiai lehetőségek.

A rendezvénysorozat a “Hogyan tovább a körforgásos gazdasággal” kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött; a meghívott szakértőkkel folytatott információcsere során azonosításra kerültek azon fókuszterületek, amelyek a már említett gyakorlati megvalósítás elősegítése érdekében elengedhetetlenek. Ezek között szerepelt a jelenlegi helyzetkép felmérése, a jogszabályi környezet átalakítása és egyéb gazdasági ösztönzők fontossága, a témával kapcsolatos projektek és eredmények összehangolása (közös platform - keresőfelület kialakítása), tudatosságnövelés és egy átfogó kommunikációs stratégia kialakítása - amelyek a többi eseményen is központi szerepet kaptak és megvitatásra kerültek.

A keddi napon két - a CIRCE2020 projektben is központi szerepet betöltő - kiválasztott hulladékáram - műanyag kompozit és gumiabroncs gyártási hulladék- anyagában való hasznosítási lehetőségei és a kezelési kihívások azonosítására került sor. Emellett a résztvevők megismerhették a termékdíjjal kapcsolatos aktualitásokat és az ezzel kapcsolatos lehetséges jövőképet az ITM kollégájának tolmácsolásában.

A következő rendezvény az európai uniós és hazai, körforgásos gazdasággal kapcsolatos projektek eredményeinek és megállapításainak megosztására, valamint a szinergiák azonosítására fókuszált. Világossá vált, hogy elengedhetetlen a tudásmegosztás, tapasztalatcsere és együttműködés rendszeresen megrendezett fórumokon keresztül - így multiplikálva az elért eredmények hatását. Emellett egységesíteni kell a fogalmakat, hogy mindenki azonos nyelvet beszélhessen és elmozdulhassunk a gyakorlati megvalósítás irányába.

A csütörtöki esemény rendhagyóan nem Budapesten, hanem Tatabányán, az NHSZ Dubnik-völgyi Regionális Hulladéklerakó Telepen került megrendezésre, ahol végig kísérhettük az ideszállított hulladék útját.

Az utolsó eseményen arra kerestük a választ, hogy milyen módon tudjuk megszólítani a kis- és középvállalkozásokat, és hogyan lehet bebizonyítani nekik, hogy a körforgásos gazdaságra való átállás nemcsak a környezetvédelemről szól, hanem gazdasági érdek is húzódik mögötte, hiszen aki most nem lép, hosszútávon versenyhátrányba fog kerülni. A szakértőkkel folytatott beszélgetések alapján a hazai jógyakorlatok minél szélesebb körben történő megosztására van szükség, amely közös munkával érhető el.

News

Green Economy
Bioökonómia – biomassza alapú gazdaság: részvétel tanulmányúton és konferencián
December 4, 2019
2019. november 27-28-án Stuttgartban került sor a Baden-Württemberg tartomány meghatározó bioökonómia helyszíneit bemutató tanulmányútra és a 4. Bioökonómia napra. Az IFKA Zöld Gazdaság csoportjának egyik projektje – Danube S3 Cluster – az agrár-élelmiszeriparral foglalkozik, így a szakmai rendezvényen való részvétel, és az ott szerzett új információk aktívan hozzájárulnak a további munkához. Emellett a körforgásos gazdaság egyik fontos pillére a bio-alapú üzleti modellek elősegítése, amely a csoport jövőbeni projektjeiben fog hangsúlyt kapni.
Green Economy
Környezetvédelmi hét a CIRCE2020 projekt keretében
December 2, 2019
2019. november 25-29. között került megrendezésre a „Körforgásos gazdaság szakmai hét” a fenntartható anyag- és erőforrás-gazdálkodási vállalati gyakorlatok, üzleti modellek kialakítása, népszerűsítése, a körforgásos gazdaságra való átállás, a kapcsolódó gazdasági előnyök kiaknázása és az ezt érintő szemléletváltás elősegítése érdekében.
Green Economy
Részvétel a Körforgásos Gazdaság Summit-on
November 29, 2019
Egy éve alakult meg a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére a Körforgásos Gazdaság Platform. Az évfordulón, november 28-án rendezte meg társaság az első summitját, amelyen az IFKA - mint a platformhoz csatlakozott tagvállalat – is képviseltette magát.
Green Economy
Záró műhelymunka a zöld és fenntartható közbeszerzések akadályainak és lehetőségeinek vonatkozásában
November 26, 2019
Budapest Főváros Önkormányzata (BFÖ), az IFKA és a Pannon Pro Kft. a Közbeszerzők Országos Szövetségének (KÖSZ) együttműködésében az elmúlt félévben egy három műhelymunkából álló eseménysorozatot szervezett a zöld közbeszerzések helyzetének előremozdítása érdekében. Az utolsó workshop november 25-én került megrendezésre, ahol szakpolitikai és hatósági szereplők, közbeszerzési tanácsadók és szakértők, illetve közbeszerzéseket kiíró vállalatok, önkormányzatok és közbeszerzésekre pályázó cégek képviselői vettek részt.
Green Economy
Szakmai találkozó a CIRCE2020 projekthez kapcsolódóan
November 25, 2019
November 21-22-én Olaszországban, Bassano del Grappa városában került megrendezésre a CIRCE2020 projekt keretei között arra a nemzetközi találkozóra, amelyen nemcsak a projektben résztvevő partnerek, hanem a körforgásos gazdasági modellek kialakításában is együttműködő vállalatok szakértői is részt vettek.
Green Economy
Pioneers into Practice záró workshop
November 20, 2019
2019. november 18-19-én került megrendezésre a CLIMATE-KIC által finanszírozott Pioneers into Practice szakértői csereprogram záró workshopja. Idén nemcsak a magyarországi, hanem a szlovákiai program lebonyolításáért is az IFKA Zöld Gazdaság csoportja volt a felelős.
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.