Tegyük körforgásossá! – a CIRCE2020 projektben kidolgozott módszertan

Zöld Gazdaság
2019. október 11.
Szegeden a 25. Analitikai és Környezeti Problémák Nemzetközi Szimpóziumán a hulladékáram kezelésének alternatív megoldási lehetőségéről tartott előadást Tanka Eszter, az IFKA Zöld Gazdaság csoport vezetője.

A 2019. 10. 09-én Tanka Eszter, csoportvezető előadásában bemutatta a CIRCE2020 projektet, melynek fő célja, hogy kijelölt ipari területen azonosított, jelenleg égetéssel és energetikai hasznosítással ártalmatlanított hulladékáram kezelésére egy, a körforgásos gazdaság modelljébe illő alternatív megoldást találjon. A lehetséges technológiák elemzésére a projektpartnerek és szakértőik által újfajta módszertan került kidolgozásra. A technológiai értékelés (TRM), termék környezeti lábnyomon alapuló életciklus-elemzés (LCA-PEF) és életciklus költségszámítás (LCC) elvégzése után egy egyedi értékelési módszertan /CE (circular economy) döntési mátrix/ segítségével elemezhetők és összehasonlíthatók az aktuális és alternatív megoldások.

A kialakított CIRCE2020 módszertannak köszönhetően immár komplex módon látható, hogy az adott kezelési eljárás mennyire megvalósítható, milyen környezeti hatásokkal bír, emellett milyen költségek és kiadások realizálhatók a projekt kapcsán.

Hírek

Zöld Gazdaság
Tegyük körforgásossá! – a CIRCE2020 projektben kidolgozott módszertan
2019. október 11.
Szegeden a 25. Analitikai és Környezeti Problémák Nemzetközi Szimpóziumán a hulladékáram kezelésének alternatív megoldási lehetőségéről tartott előadást Tanka Eszter, az IFKA Zöld Gazdaság csoport vezetője.
Zöld Gazdaság
Danube S3 Cluster konferencia és EDP Moldovában
2019. október 4.
Október 1-2. között került megrendezésre a Danube S3 Cluster projekt nemzetközi konferenciája és a 3. EDP (Entrepreneurial Discovery Focus Group) esemény Moldova fővárosában, Kisjenőben, ahol a Zöld Gazdaság csoportot Tanka Eszter és Viszlay Zsuzsanna képviselte.
Zöld Gazdaság
Lezárult a GREENIN projekt, elkészült a javaslatokat tartalmazó dokumentum
2019. október 1.
Idén szeptember végén zárult le az egy éves, a Horizont2020 kutatási és innovációs programja által támogatott GREENIN projekt, amelyben az IFKA Zöld Gazdaság csoportja a spanyol FUNDECYT PCTEX és a portugál LNEG szervezetekkel dolgozott együtt a zöld innovációs célú közbeszerzések (GPPI) előremozdítása érdekében.
Zöld Gazdaság
Részvétel az EREK „Erőforrás-hatékonyság és körforgásos gazdaság” konferenciáján
2019. szeptember 30.
Az Európai Erőforrás-hatékonysági Tudásközpont (European Resource Efficiency Knowledge Centre, EREK) több mint 60 tagjának – köztük az IFKA Zöld Gazdaság csoport – és 10 kulcsfontosságú partnerének támogatásával és részvételével rendezett kétnapos konferenciát „Erőforrás-hatékonyság és körforgásos gazdaság” címmel a vállalkozások, ipari szereplők, üzleti támogató szervezetek és politikai szereplők számára szeptember 26-án Brüsszelben.
Zöld Gazdaság
Mitől zöld egy közbeszerzés? Kérdések és válaszok az ajánlatkérők szemszögéből
2019. szeptember 25.
„Környezeti szempontok értékelése a közbeszerzésekben – a kihívások feloldása” címmel közösen szervezett műhelymunkát Budapest Főváros Önkormányzata, az IFKA Zöld Gazdaság csoportja és a Pannon Pro Innovációs Kft. a budapesti Főpolgármesteri Hivatal dísztermében 2019. szeptember 24-én. Az eseményen szakpolitikai és hatósági szereplők, közbeszerzési tanácsadók és szakértők, illetve közbeszerzéseket kiíró vállalatok és önkormányzatok képviselői vettek részt.
Zöld Gazdaság
Zöld innovációs célú közbeszerzési jógyakorlatok és tanulságok
2019. július 11.
2019. július 9-10-én tartott egyeztetést az IFKA Zöld gazdaság csoportja a spanyol FUNDECYT-PCTEX és a portugál LNEG projekt képviselőivel, melynek fő célja a projekt során összegyűjtött európai jógyakorlatok sikertényezőinek és a zöld, innovációs közbeszerzések elterjedését akadályozó nehézségek, kihívások beazonosítása, elemzése volt.
szervezetfejlesztés
  • Képzés
  • Pályázati partnerség
  • Tanácsadás
  • Tudománykommunikáció
  • K+F tevékenység
 
Lépjen velünk kapcsolatba
 
 
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.