Magyar Multi Program – Nemzetközi Zárókonferencia

Primary Menu
March 29, 2023
2023. március 29-én az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. megszervezte az általa kezelt Magyar Multi Program nemzetközi zárókonferenciáját. A program a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében valósult meg.

Az eseményen Szabó István Attila, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte az érdeklődőket, majd elmondta: a Magyar Multi Programban 140 kis- és közepes vállalkozás csaknem 70 milliárd forint forráshoz jutott. A támogatást a cégek arra használhatták fel, hogy megtalálják, illetve megerősítsék a helyüket a külföldi piacokon. Az ügyvezetői köszöntő után Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vette át a szót, nyitóbeszédében elmondta: fontos, hogy a kis cégekből közepesek, a közepesekből pedig nagyok legyenek. A miniszter jelentős eredménynek tartja, hogy a fejlődési ütem 2022-ben sem tört meg, noha a legnehezebb év volt az ezredforduló óta. Nagy Márton kijelentette: a kormány számít a vállalkozók tudására és tapasztalatára, hiszen ők alkotják a gazdaság szövetét.

Dobos Balázs, a Makronóm Intézet szakmai igazgatója Sikeres magyar vállalkozások és finanszírozási lehetőségeik című előadásában összegezte a hazai kkv-szektor sikerességét, majd elmondta: a Magyar Multi Programban résztvevő vállalkozások a legtöbb gazdasági mutatóban meghaladják az iparági átlagot. Ezt követően felszólalt többek között Kisgergely Kornél, az EXIM Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Krisán László a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, valamint a Nemzeti Tőkeholding Zrt. vezérigazgatója, Katona Bence is.

Kerekasztal-beszélgetés formájában a Magyar Multi Program több körében is nyertes vállalkozások cégvezetői osztották meg sikertörténeteiket a hallgatósággal. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a program nem csak financiális forrást, hanem egyéb pozitív változást is hozott cégeik életébe. Amellett, hogy a forrással tudtak igazán magyar multivá válni, elindult a szervezetfejlődés is, nagyobb hangsúlyt kapott az üzleti terv elkészítése, a befektetett szellemi tőke felmérése. Ezt követően a konferencia három panelbeszélgetéssel folytatódott: Energiahatékonyság és ESG, Ötletbörze valamint Hálózatosodás címen. Így szó esett a fenntarthatósági szempontrendszerekről, a környezetei hatások vizsgálatáról, majd a finanszírozási lehetőségekről, és támogatáspolitikáról is. A klaszterek szerepe a vállalkozásfejlesztésben című beszélgetés során elhangzott: a jövő irányvonala a komplex szolgáltatás, melyben a Magyar Multi Program húzóerő lehet, hiszen gyorsan fejlődő klasztertagokat csatornáz be, gyorsan növekedő kkv-kat teremt.

A program egy angol nyelvű beszélgetéssel zárult, ahol a külföldi előadók a régió vállalkozásfejlesztéséről beszélgettek. A lengyel, szlovák és szlovén vendégelőadók panelbeszélgetése során a hallgatóség betekintést nyert a régióban hasonló területen sikeresen működő vállalatok életébe, így megoszthatták egymással a jó gyakorlatokat.

 

This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.