A technológiaváltást segíti az Irinyi-terv

 

A technológiaváltás tőkeigényes folyamat, az előrelépés az Irinyi-tervvel és más, hasonló konstrukciókkal eredményesen támogatható - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár.

A lap szerdai számában megjelent cikkben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kifejtette, az elmúlt években a program többek között energiahatékony épületfelügyeleti rendszer, vasúti biztosítóberendezés, univerzális lepárló berendezés és dialízis kezelésekhez használt speciális ágyak fejlesztéséhez is eredményesen járult hozzá.

"A jövő magyar, high-tech és zöld" - mondta. Ennek megfelelően a kormány kiemelt célja, hogy minél több olyan magyar tulajdonú vállalat jöjjön létre, amely korszerű és zöld technológiával, munkavállalóinak biztos megélhetést nyújtva, világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat állít elő.

A 2016 óta működő Irinyi-terv iparstratégiai támogatási program célja a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztésének és piacra vitelének támogatása. Bejelentette azt is, hogy március 4. és 25. között lehet pályázni a kormany.hu-n elérhető dokumentumok benyújtásával.

"A magyar gazdaságpolitika egyébként egyre több helyről kap elismerő szavakat, legutóbb hétfőn Angela Merkel német kancellár is említést tett erről Orbán Viktorral való találkozója apropóján" - mondta.

Ismertette, a vissza nem térítendő támogatás maximális összege négyszázmillió forint. A legkisebb támogatható projektméret százmillió forint úgy, hogy a beruházáshoz nyújtható támogatás összegének el kell érnie az ötvenmillió forintot. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a támogatási intenzitás várhatóan idén is egységesen 35 százalékos lesz azért, hogy minél több vállalkozás részesülhessen támogatásban. A megítélt összegeket a vállalkozások egyebek mellett kapacitás- és termékkínálat bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, energiahatékonysági és megújuló energia használatát célzó beruházásra fordíthatják.

A felhívás népszerűségét mutatja, hogy 2019-ben 87 támogatási kérelmet nyújtottak be 16 milliárd forint támogatási igénnyel, a szakmai elbírálást követően a támogatásra javasolt húsz projekt érdemben járult hozzá a hazai ipar növekedéséhez - tette hozzá. Számítások alapján az Irinyi-terv által finanszírozott beruházások és fejlesztések esetében minden egy forint támogatásból öt év alatt négy forint költségvetési többletbevétel keletkezik.

Az Irinyi Terv iparstratégiai támogatási program keretében nyújtott támogatások igénylésének 2020. évi feltételeiről szóló tájékoztató itt érhető el

(MTI)

Hírek

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.