Elkészült a társadalmi vállalkozások fejlesztését szolgáló Duna-régió stratégia

Társadalmi vállalkozások
2019. június 7.
A környezettudatos táplálkozás népszerűsítésén dolgozó magyar gasztronómiai, az országosan egyedülálló, 0%-os hulladék kibocsátást elérő horvát textilipari és többek között a...

A környezettudatos táplálkozás népszerűsítésén dolgozó magyar gasztronómiai, az országosan egyedülálló, 0%-os hulladék kibocsátást elérő horvát textilipari és többek között a dél-amerikai fair trade kakaó, csokoládé és a kávé regionális importálásán dolgozó szlovák társadalmi vállalkozás is bemutatkozott Budapesten a Duna-régió szociális vállalkozási stratégiájának kidolgozására hivatott SENSES projekt zárókonferenciáján.

A Budapesten megrendezett nemzetközi konferencián Marczinkó Zoltán István a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára EU-s szinten is példaértékűnek nevezte, hogy létrejött a Magyarország mellett Cseh- és Horvátországot, Ausztriát, Szlovákiát, Szerbiát, Romániát és Szlovéniát lefedő társadalmi vállalkozási stratégia. Mint mondta, „ez a program elősegíti, hogy a társadalmi vállalkozások működése a régióban hosszútávú és fenntartható legyen, miközben megteremti annak a lehetőségét is, hogy a társadalmi vállalkozások a nemzetközi piacokra is ki tudjanak lépni.”

Marczinkó Zoltán István, aki egyben a most záruló SENSES projektet vezető IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke is, elmondta, hogy az egyre inkább piaci módszerekkel dolgozó és döntően hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató társadalmi vállalkozások több szempontból is kiemelt szerepet töltenek be a társadalom formálásában és a munkahelyteremtésben is. Egyrészt az egész társadalom számára fontos ügyeket karolnak fel, másrészt pedig a hátrányos helyzetű embereket olyan feladatokkal látják el, amelyeknek köszönhetően társadalmi szempontból is hasznos munkákat végezhetnek.

Mindemellett napjainkban a gazdaság és a vállalkozások szempontjából is kulcsfontosságú a társadalmi és a környezeti felelősségvállalás - ez pedig hozzájárul a társadalmi vállalkozások növekvő piaci szerepéhez.

A Duna-régió társadalmi vállalkozásait támogató stratégia egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minden korábbinál hatékonyabban kapcsolja össze a civil, a vállalati és az állami szféra szereplőit és a nagyközönség számára is láthatóvá tegye a társadalmi vállalkozások rendkívül sokszínű és egyre aktívabb szerepvállalását. A SENSES program eredményeit a Finance4SocialChange program viszi tovább a régióban szintén az IFKA vezetésével.

A konferencia délutáni programjában tíz, a Duna-régió országaiból érkezett társadalmi vállalkozás mutatta be a tevékenységét.

A vállalkozások programját a társadalmi hatás és az üzleti terv alapján szerb és szlovák szakértők mellett a budapesti Boston Consulting Group, a szlovákiai Erste Bank, valamint a Hiventures, az Impact Ventures és az UniCredit Magyarország értékelték.



A zsűri 3 díjat adott ki:

  1. A legjobb bemutatkozó előadást az osztrák MTOP – More than one perspective tartotta;
  2. A legjobb üzleti modellel rendelkező vállakozás a szerb Agro Iris lett;
  3. A legnagyobb társadalmi hatással társadalmi vállakozás pedig a horvát Humana Nova lett.

A Humana Nova szociális szövetkezet a tevékenységein keresztül aktívan és közvetlenül hozzájárul a tolerancia és az együttműködés társadalmának megteremtéséhez, segíti a társadalmi kirekesztett személyeket és családjaikat, hogy javítsák önbizalmukat és életminőségüket, mondta a szervezet projekt menedzsere, Leonida Kifer. A szervezet konténerekben gyűjti össze országszerte a használt ruhákat és textíliákat, újra feldolgozza ezeket, majd 25 féle terméket – főként ruházati cikkeket és táskákat – állít elő belőlük, amelyeket értékesít is. Az újrafeldolgozás során nem keletkezik hulladék, ezzel a szervezet egyedülálló Horvátországban. 


Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft és az OFA Nonprofit Kft által működtetett PiacTárs projektre a társadalmi vállalkozásoktól 2016-tól napjainkig közel 60 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett be. A projekt keretében több, mint 1000 szervezet pályázatait és 500-nál is több fejlesztési tervhez adtak ki minősítést, ezzel több ezer hátrányos helyzetű ember számára teremtve munkahelyet. A társadalmilag hasznos projektek támogatására hazai és EU-s forrásokból összesen 21 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási forrás és 10 milliárd forintnyi kedvezményes hitel áll rendelkezésre.


További információ:

Jakab Áron, vezető társadalmi vállalkozás szakértő,
Társadalmi vállalkozás csoport, IFKA Nonprofit Kft.
jakab@ifka.hu

Hírek

Iparfejlesztés
A kormány elfogadta a KKV Stratégiát, melyben kiemelt szerepet kap az IFKA
2024. január 25.
A kormány célja, hogy az évtized második felében ismét a folyamatos növekedésé legyen a főszerep, 2030-ra pedig a gazdasági fejlettség az uniós átlag 90 százalékát érje el. Ennek érdekében felülvizsgálta és elfogadta a „a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019–2030” c. stratégiai dokumentumot (a továbbiakban: KKV Stratégia), és meghatározta a vállalkozások érdekében a következő két évben elvégzendő kiemelt vállalkozásfejlesztési intézkedéseket.
Iparfejlesztés
Az IFKA az egyik nyertese az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti versenyének
2023. július 3.
2023. július 3-án az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében Szabados Richárd ügyvezető és Billo Kármen szakmai vezető vette át az üzleti környezet fejlesztése, és a vállalkozások külpiacra lépésének elősegítése elnevezésű kategória nyertesének járó díjat az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulójának átadásán. A díjat a VALI.HU - The personalised business information website című projekttel nyerték el.
Iparfejlesztés
Modern Gyárak Éjszakája 2022. – A hazai élvonalbeli technológiák bemutatkozása
2022. november 14.
2022. november 11-én, immár hatodik alkalommal rendezték meg a Modern Gyárak Éjszakáját. A megnyitó a pécsi KONTAKT-Elektro Kft. telephelyén volt, ahol az országos programsorozat részeként tartott eseményt György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára nyitotta meg.
Iparfejlesztés
Hamarosan újra Modern Gyárak Éjszakája – ezúttal is hibrid formában nyitják meg kapuikat a hazai gyárak
2022. október 27.
2022. november 11-én immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Modern Gyárak Éjszakája programsorozat, az idei évben a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. Ahogyan tavaly novemberben, úgy idén is hibrid formában: a személyes gyárlátogatások mellett virtuális túrák is színesítik a kínálatot.
Iparfejlesztés
Nemzetközi szintű magyar cégek kellenek az ország sikeréhez
2022. október 12.
Nemzetközi szinten, akár világviszonylatban is versenyképes magyar cégek kellenek az ország sikeréhez - mondta a Magyar Multi Program szerdai oklevélátadó ünnepségén Budapesten a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.
Iparfejlesztés
Magyar Multi Program - Oklevélátadó és szakmai nap
2022. október 12.
2022. október 12-én a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. és a Makronóm Intézet a Várkert Bazárban tartotta meg a Magyar Multi Program köré szerveződött, oklevélátadóval egybekötött szakmai napját. Oklevelet a program 2021. évi körében résztvevő és pályázati forrást elnyert 81 vállalkozás kapott.
szervezetfejlesztés
  • Képzés
  • Pályázati partnerség
  • Tanácsadás
  • Tudománykommunikáció
  • K+F tevékenység
 
Lépjen velünk kapcsolatba
 
 
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.