Európai Uniós KFI 2020 után

Social enterprises
May 8, 2018
A Bizottság közzétette a 2021-ben induló FP9, azaz a „Horizont Európa” névre keresztelt kilencedik uniós kutatási és innovációs keretprogram stratégiai irányait.

A jelenlegi Horizont 2020 keretprogram 80 milliárd eurós – több mint 24 ezermilliárd forintos – költségvetéséből 2014 óta több száz innováció ösztönző pályázati program indult vagy fog még indulni 2020-ig. Többek közt ennek a félidei tapasztalataira, valamint az egyes tagállamok álláspontjaira – köztük az NKFI Hivatal által benyújtott magyar javaslatokra – alapoz a tervezet, amelyből a fő irányvonalak ismerhetők meg. Hónapok óta dolgoznak az Európai Bizottság szakértői a 2021-ben kezdődő, újabb hét évre szóló uniós ciklus kutatási és innovációs keretprogramjának előkészítésén. A most közzétett, több mint  100 milliárd eurót előirányzó FP9-javaslatcsomagot a tagállamok és az Európai Parlament képviselői hamarosan részleteiben tárgyalják, majd együtt döntenek annak végleges költségvetéséről, formájáról és tartalmáról.

Az eddigi tervezetek összegzéseként a Bizottság hat pontban foglalta össze azokat a „kulcsfontosságú javító intézkedéseket”, amelyekben több magyar törekvés is visszaköszön:

 1. Egyszerűbb és kevesebb partnerségi együttműködési forma
 2. A Kelet- és Nyugat-Európa közti jelentős kutatás-fejlesztési különbségek áthidalása
 3. Nagyobb és versenyképesebb vállalkozások 
 4. Nyitottabb tudomány
 5. A nemzetközi együttműködések szélesítése
 6. Tudomány a polgárokért

Részletek...

Forrás NKFIH

Recent Projects
Our services
 • Education
 • Partnership
 • Tranining and guidance
 • Consultancy
 • R+D activity
 
Contact Us
 
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.