GIFT PROJEKT

Details

Green Intermodal Freight Transport - Zöld Intermodális Teherszállítás.

A 22 nemzetközi partner részvételével 2012 és 2014 között zajlott GIFT-projekt legfőbb célja a délkelet-európai régiók közlekedési ágazatának feltérképezése, elemzése és helyzetértékelése volt. Egyúttal olyan új irányelvek és stratégiák megfogalmazására is sor került, amelyek az infrastruktúra, a folyamat, az eszköz, az ICT, a jogszabály, a norma és a harmonizáció/szabványügy kérdéseiben egyaránt az innovatív, zöld intermodális árufuvarozási folyosókat fejlesztik. A GIFT-projekt három páneurópai közlekedési folyosót, a szinte az egész délkelet-európai térséget lefedő IV., V. és VII. folyosót vizsgált.  

A GIFT célja, hogy meghatározzon egy, a délkelet-európai térség egészét lefedő innovatív és integrált útvonaltérképet a hatékony zöld közlekedési folyosók létrehozására. A GIFT három fő fejlesztési irányvonalat kínált:   A térség zöld folyosóinak azonosítása és a műszaki innováció elősegítése. Javaslatok előkészítése a térségi hatóságok (azaz Folyosóüzemeltető Ügynökségek) felállítására, amelyek felelősek lesznek a folyosók operatív feladataiért mint a tervezés, ellenőrzés, kivitelezés, továbbá a vámfeladatokért, a marketingért, a képzésért, valamint a zöld jogosítványok kiadásáért. Az intermodális útvonaltervezést segítő ICT-eszköz fejlesztése, amely támogatja a környezeti hatások minimalizálását.
Az IFKA a projektben kutatásokat végzett a IV. és az V. európai korridorok menti közúti árufolyamokról, feltárta az V. folyosó közúti és vasúti szállítási jellemzőit, és releváns disszeminációs feladatokat hajtott végre.  

This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.