ITM-államtitkár: 2,5 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik az Irinyi Terv

Beszállító-fejlesztési Program
February 7, 2020
A magyar iparvállalatok technológiai és energiahatékonysági fejlesztéseit támogató Irinyi Terv 2,5 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
György László közölte, hogy a kiírás február 10-én jelenik meg, és egy hónap felkészülési idő után fogadják a pályázatokat.
Várhatóan csaknem egy hónapig nyújthatók majd be a kérelmek, de hamarabb is lezárulhat az online pályázati felület, ha az igények jelentősen túllépik a keretösszeget. Az Irinyi Terv kiírására tavaly 87 kérelem érkezett 16 milliárd forint támogatási igénnyel, és az államtitkár idén is jelentős érdeklődésre számít.     
A pályázatokat idén csak digitálisan fogadják. A vissza nem térítendő támogatás legnagyobb összege 400 millió forint, a legalacsonyabb 100 millió forint.
A kiírás a vállalkozói igényeknek megfelelően egyszerűsödött, és az érintettek a korábbi évekhez képest alacsonyabb támogatási arányt is elfogadták, hiszen így többen részesülhetnek a keretből. Az intenzitás felső határa ennek megfelelően egységesen 35 százalék lehet, vagyis ugyanakkora, mint tavaly - közölte.    
Az államtitkár a nemzetközi versenyképesség erősítésével indokolta a kiírást, hiszen - mint fogalmazott - a magyar cégek csak így tudnak egyre magasabb béreket fizetni. Növekedésük előfeltétele a fejlett technológiák alkalmazása és az energiahatékonyság, a kormány ezért a high-tech és zöld vállalkozásokban látja a jövőt - fogalmazott. Véleménye szerint az ipar jelentőségét az sem csökkenti, hogy a szolgáltatások részesedése világszerte bővül a gazdaságon belül, hiszen azok is csak ipari háttérrel működhetnek. 
György László kiemelte, hogy a támogatási keretnél öt éven belül négyszer nagyobb összeg várható adóbevételként.
A nyertes vállalkozások termelékenysége átlagosan 30 százalékkal javul, így újabb beruházásokat tervezhetnek, béreket emelhetnek vagy csökkenthetik az áraikat - tette hozzá.
Recent Projects
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.