Úton a dekarbonizáció felé, avagy hogyan válhat egy kkv erőforráshatékonnyá?

Green Economy
February 17, 2020
2020. február 13-án az Európai Unió Horizont 2020 programjának finanszírozásával megvalósuló EUCalc projekt keretein belül - Bécs, Koppenhága, London és Róma mellett - Budapesten is megrendezésre került egy szakmai fórum, amelynek megvalósítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya koordinálta.

Az esemény interaktív volt, a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a résztvevők, illetve véleményeik, ötleteik megismerésére. A szakmai fórum moderátora Adrian Taylor volt.

A rendezvényen a részvevők első kézből kaphattak információkat és válaszokat a meghívott nemzetközi szakértőktől és partnerektől a klímaváltozás környezeti-gazdasági-társadalmi hatásairól, az adaptációs és mitigációs lehetőségekről, valamint bemutatásra került a projekt során kidolgozott EUCalc modell. Az EUCalc modell a kibocsátás csökkentését kapcsolja össze az emberi életmóddal, a természeti erőforrások kiaknázásával és / vagy megőrzésével, a munkahelyteremtéssel, az energiatermeléssel, a mezőgazdasággal, a költségekkel, egy nagyon integráló megközelítésben és eszközben, mely lehetővé teszi a döntéshozók számára, hogy valós idejű politikai támogatást kapjanak átfogó kompromisszum-elemzésekkel.

A rendezvényt Tanka Eszter, az IFKA Zöld gazdaság osztályának vezetője nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket, beszédében bemutatta a szervezet tevékenységét, majd ezt követően bemutatásra került az EUCalc modell Prof. Dr. Juergen Kropp által – aki amellett, hogy a projekt koordinátora, klímaváltozással kapcsolatos kutatásokkal is foglalkozik, illetve a Postdam Institute for Climate Impact Research városvezetési kutatási területének vezetője.

Prof. Dr. Juergen Kropp  előadásában bemutatta a globális fosszilis-alapú szén-dioxid kibocsátás növekedését és származását: elmondta, hogy a globálisan kibocsátott szén-dioxid mennyisége gyorsuló ütemben növekedik - 1960-ról 2018-ra több mint négyszeresére nőtt, valamint hogy a globális szén-dioxid kibocsátás közel 2/3-a az energiaszektorhoz, azon belül is az elektromos áram és hőtermeléshez köthető. Kifejtette azt is, milyen összefüggésben van ez a klímaváltozással, és melyek azok az ambiciózus célkitűzések – többek között a Green Deal -  avagy Európai Zöld Megállapodás, amelyek célja, hogy Európa 2050-re klímasemlegessé váljon.

A projekt keretei között kidolgozott felhasználóbarát, dinamikus modellező eszköz a közép-és hosszútávú dekarbonizációs célok teljesülését támogatja. Az EuCalc modellkoncepció során kiemelt szempont volt, hogy a használata egyszerű legyen amellett, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára a szén-dioxid-kibocsátási útvonalak értékelését, figyelembe véve a különböző ágazati döntéseket (kb. 60 területet képviselve). Olyan pragmatikus modellezési megközelítés, amely elsajátítása egy innovatív -„out-of-the-box”- gondolkodást kíván és lehetővé teszi a felhasználók számára az ágazatok közötti kompromisszumok és az ágazati döntések előnyeinek megértését.

A prezentációt követő kérdések-válaszok szekció után Dr. Gyalai-Korpos Miklós a PANNON Pro képviseletében, az EUCalc modellt a magyarországi energiatermelésre vonatkozó lehetséges szcenáriók (szén alapú, nukleáris és megújuló energiatermelés és kombinációik) bemutatásán keresztül ismertette: a dekarbonizáció folyamatához számos tevékenység összehangolt kombinációja szükséges, amelynek komplexitását Magyarország példáján keresztül mutatta be a résztvevőknek.

A szakmai fórum interaktív kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelyek során a jelenlévők megoszthatták gondolataikat azzal kapcsolatban, hogy mik a tapasztalataik, véleményük szerint mennyire alkalmazható az EuCalc modell, illetve milyen javaslataik vannak annak továbbfejlesztése kapcsán. A program a klímavédelem fontosságát is hangsúlyozó, helyi és szezonális alapanyagokból készült húsmentes ebéddel zárult.

 

News

Green Economy
Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá – virtuális gyakorlati tréninget szerveztünk
June 18, 2020
A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervezett 2020. június 4-én és 5-én.
Green Economy
Meghosszabbított jelentkezési határidő Pioneers into Practice programra
May 14, 2020
A Pioneers into Practice (PIP) programot a Climate-KIC, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs közössége támogatja, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Zöld gazdaság osztálya felelős.
Green Economy
Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá! - virtuális gyakorlati tréning az IFKA szervezésében
May 14, 2020
A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervez 2020. június 4-én és 5-én.
Green Economy
Jelentkezés a Pioneers into Practice programba
March 19, 2020
Várjuk a jelentkezéseket szakértői és fogadószervezetek kapcsán: április 23-ig: a Pioneers into Practice (PIP) programot a Climate-KIC, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet innovációs közössége támogatja, magyarországi lebonyolításáért pedig az IFKA Zöld gazdaság osztálya felelős.
Green Economy
Felhívás a Pioneers into Practice 2020 program tréneri feladatainak ellátására
February 28, 2020
A Pioneers into Practice program a Climate-KIC klímaváltozási szakértőket célzó mobilitási programja. Az ipar, a KKV-k, kutatóintézetek, helyi kormányzati szervek, valamint nonprofit szervezetek munkatársait köti össze. A program lebonyolításához 2-3 fős trénercsapatokat keresünk, akik fő feladata a résztvevő szakértők és fogadó szervezetek tanulásának támogatása systems thinking és systems innovation témakörében.
Green Economy
Applications to the Pioneers into Practice programme are open!
February 27, 2020
We are looking for the next generation of climate innovators! Could this be you, if so please apply today!
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.