A női foglalkoztatás két új kezdeményezése

Improving Job Opportunities
September 11, 2018
Novák Katalin, a Család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nemrég jelentette be, hogy 2019-től a kisgyermekes anyukák számára tervben van egy új foglalkoztatási forma, az úgynevezett kismama-szövetkezetek, amelyeket a nyugdíjas és diák szövetkezetek mintájára kívánnak létrehozni.

(Az ezzel kapcsolatos teljes cikk itt található: https://www.hrportal.hu/hr/kismama-szovetkezetek-alakulhatnak-20180809.html)

A kismama-szövetkezet egy új kezdeményezés a kormány részéről a munkaerőhiány okozta rések betöltésére, a nők jobb foglalkoztatására és az életminőség javítására. Ez az új forma lehetővé tenné, hogy az anyukák akár heti 1-1 vagy akár többször fél napra is munkát tudjanak vállalni, hasonlóan egy diákszövetkezethez.

Ezzel is bővülne a rugalmas munkalehetőség a kisgyermekes anyukák számára.


Ez a kezdeményezés arra irányul, hogy javítson a nők helyzetén a munka világában, ahogy szintén ezt támogatják a 2018-ban megnyílt Család és KarrierPONTok, melyek létrehozásában és működtetésében az IFKA mint konzorciumi partner vesz részt. A Család és KarrierPONTokból vidéken hivatalosan 71-et nyitnak meg 2018 végéig, ebből az IFKA 6 megyében (Baranya, Bács, Heves, Komárom, Nógrád és Vas) kapcsolódik a helyi konzorciumokhoz.

A PONTok elsődleges küldetése a munka és a magánélet jobb összeegyeztethetősége, emellett pedig egyéni tanácsadással, információnyújtással és felnőttképzési lehetőségekkel támogatják azokat a nőket, akik elakadtak a karrierépítésben vagy nehezen találnak vissza a munkaerőpiacra, de akár gyermeknevelési vagy párkapcsolati gondokkal is fordulhatnak a PONTok tanácsadóihoz.

A Család és KarrierPONTok a munkáltatói oldalt is megszólítják annak érdekében, hogy rugalmas munkavégzési formákat, valamint család-barát intézkedéseket tudjanak létrehozni.
Számukra ez azért lehet előnyös, mert új lehetőséget jelent a munkaerő vonzás és megtartás terén.

Az IFKA Szervezetfejlesztési csoportja mintegy 8 éve foglalkozik innovatív foglalkoztatási programokkal, rugalmas munkavégzési formák kialakításának támogatásával. A család és Karrier PONTokban ezekkel a tapasztalatokkal fogja segíteni a partnereket, a kisgyermekes anyákat és a munkáltatókat. Az elkövetkező 2 évben, országosan, képzéseket, műhelymunkákat és tematikus, helyi klubokat, előadásokat fog tartani családi és munkahelyi témákban a fenti célok elérése érdekében.

Írta: Adamik Dorothea, szervezetfejlesztési gyakornok

News

Improving Job Opportunities
„Vonzó munkahely leszünk!” képzés Szigetváron 2019. május 9-én és 16-án
May 21, 2019
„NŐNAP 365 Nő-Köz-Pont működtetése Nyugat-Baranyában, Szigetvár központtal” című projekt keretében, a baranyai megyei munkáltatóknak lehetőségük volt egy kétnapot képzésen részt venni, annak érdekében, hogy ebben a munkaerőhiányos környezetben kapaszkodókat, eszközöket és új ötleteket találjanak arra, hogy hogyan váljanak vonzóbb munkahellyé a jelenlegi és a leendő munkavállalóik számára.
Improving Job Opportunities
Anyák napi rendezvény Celldömölkön
May 8, 2019
Az EFOP-1.2.9-17-2017-00016 „Női Erő – Stabil alap nőknek Vas megye déli és keleti részén” projektünk keretében 2019. május 2-án Celldömölkön került megrendezésre az egész napos Anyák napi rendezvény.
Improving Job Opportunities
Komáromban NŐ a siker - Anyák napja Komáromban
May 2, 2019
Az EFOP-1.2.9-17-2017-00020 „Nők a központban” projektünk keretében 2019. május 2-án Komáromban megrendezésre került a Komáromban NŐ a siker rendezvény.
Improving Job Opportunities
Konfliktuskezelési és időgazdálkodási tréning Pécsett
April 26, 2019
Improving Job Opportunities
Mentoring workshop újrakezdő és fejlődni vágyó vállalkozóknak
April 15, 2019
Improving Job Opportunities
Kutya a dobozban, avagy a tehetetlenség, a szenvedésnyomás és a változás
April 4, 2019
Csiszka Noémi cikke a változásról, a változtatáshoz szükséges erőről
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.