A női foglalkoztatás két új kezdeményezése

Improving Job Opportunities
September 11, 2018
Novák Katalin, a Család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nemrég jelentette be, hogy 2019-től a kisgyermekes anyukák számára tervben van egy új foglalkoztatási forma, az úgynevezett kismama-szövetkezetek, amelyeket a nyugdíjas és diák szövetkezetek mintájára kívánnak létrehozni.

(Az ezzel kapcsolatos teljes cikk itt található: https://www.hrportal.hu/hr/kismama-szovetkezetek-alakulhatnak-20180809.html)

A kismama-szövetkezet egy új kezdeményezés a kormány részéről a munkaerőhiány okozta rések betöltésére, a nők jobb foglalkoztatására és az életminőség javítására. Ez az új forma lehetővé tenné, hogy az anyukák akár heti 1-1 vagy akár többször fél napra is munkát tudjanak vállalni, hasonlóan egy diákszövetkezethez.

Ezzel is bővülne a rugalmas munkalehetőség a kisgyermekes anyukák számára.


Ez a kezdeményezés arra irányul, hogy javítson a nők helyzetén a munka világában, ahogy szintén ezt támogatják a 2018-ban megnyílt Család és KarrierPONTok, melyek létrehozásában és működtetésében az IFKA mint konzorciumi partner vesz részt. A Család és KarrierPONTokból vidéken hivatalosan 71-et nyitnak meg 2018 végéig, ebből az IFKA 6 megyében (Baranya, Bács, Heves, Komárom, Nógrád és Vas) kapcsolódik a helyi konzorciumokhoz.

A PONTok elsődleges küldetése a munka és a magánélet jobb összeegyeztethetősége, emellett pedig egyéni tanácsadással, információnyújtással és felnőttképzési lehetőségekkel támogatják azokat a nőket, akik elakadtak a karrierépítésben vagy nehezen találnak vissza a munkaerőpiacra, de akár gyermeknevelési vagy párkapcsolati gondokkal is fordulhatnak a PONTok tanácsadóihoz.

A Család és KarrierPONTok a munkáltatói oldalt is megszólítják annak érdekében, hogy rugalmas munkavégzési formákat, valamint család-barát intézkedéseket tudjanak létrehozni.
Számukra ez azért lehet előnyös, mert új lehetőséget jelent a munkaerő vonzás és megtartás terén.

Az IFKA Szervezetfejlesztési csoportja mintegy 8 éve foglalkozik innovatív foglalkoztatási programokkal, rugalmas munkavégzési formák kialakításának támogatásával. A család és Karrier PONTokban ezekkel a tapasztalatokkal fogja segíteni a partnereket, a kisgyermekes anyákat és a munkáltatókat. Az elkövetkező 2 évben, országosan, képzéseket, műhelymunkákat és tematikus, helyi klubokat, előadásokat fog tartani családi és munkahelyi témákban a fenti célok elérése érdekében.

Írta: Adamik Dorothea, szervezetfejlesztési gyakornok

News

Improving Job Opportunities
Tájékoztatás az IFKA Tanácsadói Voucher Programhoz kapcsolódóan
August 25, 2023
Az IFKA Tanácsadói Voucher Program Felhívásban a projekt fizikai befejezésének határideje meghosszabbításra került, legkésőbb 2023. szeptember 30-ig.
Improving Job Opportunities
Sikerrel zárult a legnagyobb hazai vállalkozás-mentorálási program
June 14, 2023
Közel háromezer hazai vállalat több mint ötezer mentorálási alkalmon vett részt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által vezetett, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány együttműködésében megvalósított Országos Vállalkozói Mentorprogramban (OVM).
Improving Job Opportunities
II. Vállalkozáskutatási konferencia
November 30, 2021
2021-ben a Vállalkozáskutatói és Elemzői Hálózat szervezésében és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft., a Mathias Corvinus Collegium és a Makronóm Intézet támogatásával immár második alkalommal rendezték meg a Vállalkozáskutatási Konferencia.
Improving Job Opportunities
II. Vállalkozáskutatási Konferencia
October 1, 2021
2021. november 18-19. között a Vállalkozáskutatói és Elemzői Hálózat immár második alkalommal rendezi meg éves konferenciáját.
Improving Job Opportunities
„Tisztítsuk meg az Országot!" - új pályázat beadási határidő!
December 2, 2020
Meghosszabbításra került az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében indított, „Tisztítsuk meg az Országot!" projekt 2020. évben megvalósítandó I. ütemének pályázat benyújtási határideje: a pályázatok beadására 2021. január 31-ig van mód.
Improving Job Opportunities
„Tisztítsuk meg az Országot!" - új pályázat beadási határidő!
November 18, 2020
Az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében indított, „Tisztítsuk meg az Országot!" projekt 2020. évben megvalósítandó I. ütemének pályázat benyújtási határideje meghosszabbításra került, a pályázatok beadására 2020. december 4-ig van mód.
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.