Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program

Járműipari Beszállító-fejlesztési Program
December 15, 2020
Az Irinyi Terv keretében megvalósuló, 35 milliárd forrású Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) fő célja a Magyarországon működő élelmiszeripari, koordinátor jellegű funkciót is ellátó vállalkozások, jellemzően a kiskereskedelmi láncok, a vendéglátóipar HORECA (Hotels, Restaurants, Cafés) szegmensének, illetve a közétkeztetés gazdasági szereplői által támasztott igények és a hazai élelmiszeripari beszállítói képességek közötti különbségek áthidalásának támogatása.

2020. december 15-től indul az előzetes regisztráció az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program iránt érdeklődő koordinátor szervezetek részére a Program végrehajtásáért felelős IFKA Nonprofit Kft. honlapján. 2021. január 11-től a beszállítók, illetve potenciális beszállítók is megkezdheti az előzetes regisztrációt amely mindkét csoport számára 2021. február 28-án zárul. A beszállítói regisztrációt követően minden pályázónak hivatalosan is jelentkeznie kell a Programba való részvételre egy koordinátor szervezettel egyeztetett jövőbeli együttműködési beszállítói szándéknyilatkozattal. Az IFKA Nonprofit Kft. támogatásával ezt követően elkészítendő előzetes fejlesztési terv összeállítása utána támogatási kérelmek benyújtására 2021. március 9-től lesz lehetőségük a pályázóknak. 

Az ÉLIP BFP költségvetési forrás, vissza nem térítendő forráskerete 35 Mrd Ft. A támogatás összege beszállító mikro- és kisvállalkozások esetében 50-500 millió Ft közötti, beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok esetében 50-2000 millió Ft közötti, a támogatási intenzitás pedig legfeljebb 50%-os lehet. 

A program célcsoportját képezik, az élelmiszeripari vállalkozások, valamint a primer, feldolgozást nem igénylő mezőgazdasági termékeket termelő, továbbá a halászati és akvakultúra termékek előállítását és/vagy feldolgozását végző kis- és középvállalkozások. A támogatási forrás igénybe vehető :  technológiafejlesztés, információs technológia-fejlesztés; kapcsolódó gyártási licenc és know-how beszerzések; ingatlan építés, bővítés, átalakítás, korszerűsítés; tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevételére; valamint megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására; továbbá  a beszállítói státuszt fejlesztő beruházások, az élelmiszer kiskereskedelemben magasabb növekedési potenciállal rendelkező termékkörökhöz kapcsolódó beruházások, és a hazai beszállítók által jelenleg nem lefedett termékkörökben indított beruházások,  igénybevételére egyaránt.

A programba való jelentkezés több lépcsős folyamat. 
A folyamat első lépése egy regisztráció, amelyre a www.elip.ifka.hu oldalon lesz lehetőség. Minden vállalkozás egy alkalommal regisztrálhat, e-mail cím és jelszó megadásával. 
Sikeres regisztrációt követően második lépésként a Programba való bejelentkezés következik a beszállítók részéről, amely egy jövőbeli beszállítói együttműködési szándéknyilatkozat feltöltésével válik hivatalossá. A Programba való online jelentkezés előfeltétele a támogatási kérelem beszállító általi későbbi benyújtásának. 
A folyamat következő, harmadik lépése a beszállítói fejlesztési terv elkészítése, melyet 2021. január 11. – 2021. március 31-e között tudnak benyújtani a pályázók. 
A folyamat negyedik lépése, a támogatási kérelmek benyújtása, melyre 2021. március 9-től lesz lehetőségük a pályázóknak, 2021. április 15-e 16 óráig. A támogatási kérelmek benyújtása előzetes regisztrációt és bejelentkezést követően válik elérhetővé azon beszállítók részére, akik rendelkeznek az IFKA szakmai támogatásával elkészített végleges fejlesztési tervvel. A pályázati kérelmek kiértékelésre a kérelmek benyújtását követő 30 napon belül kerül sor.

Bővebb információ az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programról, a bejeletkezés feltételeiről és a programba való jelentkezés folyamatáról ITT, valamint az előminősítési folyamat lépéseiről a Pályázati felhívásra kattintva érhető el. 


 
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.