19 cég nyert 2,5 milliárd forint támogatást az Irinyi-terv programban

Unnamed
September 10, 2020
Az idén 51 pályázóból 19 cég nyert 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az Irinyi-terv iparstratégiai programban, a forrás felhasználásával 7 milliárd forint értékű beruházás valósul meg.
Az idén 51 pályázóból 19 cég nyert 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az Irinyi-terv iparstratégiai programban, a forrás felhasználásával 7 milliárd forint értékű beruházás valósul meg - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hangsúlyozta: a jövő magyar, high-tech és zöld, ennek megfelelően a kormány kiemelt célja, hogy minél több olyan magyar tulajdonú vállalat jöjjön létre, fejlődjön, amely korszerű, zöld technológiát alkalmazva biztos megélhetést nyújt munkavállalóinak, és világszínvonalú termékeket, szolgáltatásokat állít elő.

Hozzátette: a 2016 óta működő Irinyi-terv iparstratégiai támogatási program segíti a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztését, piacra vitelét.

György László részletezte, hogy az idén 2,5 milliárd forint kerettel rendelkező Irinyi-terv iparstratégiai támogatási program iránt 211 vállalkozás érdeklődött, végül 51 cég adta be a támogatási kérelmét 6,8 milliárd forint igényre, ennek felhasználásával 17 milliárd forint beruházást kívántak megvalósítani.

Kiemelte, hogy mivel nagyon sok jó színvonalú projekt érkezett a pályázati kiírásra, ezért a vállalkozásoknak 35 százalékos támogatást ajánlottak beruházásaikhoz.

Ismertette, hogy a megítélt támogatásokat a vállalkozások egyebek mellett kapacitás és termékkínálat bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, energiahatékonyság növelésére használhatják. Az idei nyertesek közül kitűnnek a 3D nyomtatáshoz, a repülőgépiparhoz, a fémmegmunkáláshoz, a speciális- és célgépgyártáshoz, a zöldgazdasághoz kapcsolódó támogatási igények.

Ez azt mutatja, hogy a magyar vállalkozások a jövő iparágaiba fektetnek, és ott valósítanak meg olyan beruházásokat, amelyekkel hozzájárulnak az exportképesség javításához, a magyar gazdaság, a munkahelyek megerősítéséhez - mondta az államtitkár.

György László kijelentette, hogy az Irinyi-tervben a legkiválóbb vállalkozásokat támogatják, és ez a költségvetésnek is megtérül. Számítások azt mutatják, a gazdaság-fejlesztés-támogatás programban az 5 éves fenntartási idő alatt a tavaly adott 1 adóforint 4 adóforintot, az idén pedig 1 adóforint 6 adóforintot termel, azon felül, hogy a támogatással megerősítik a vállalkozásokat, a munkahelyeket, illetve új munkahelyeket hoznak létre, szélesítik a beszállítói kört.

György László kitért arra, hogy az Irinyi-tervben nyújtott 2,5 milliárd forint támogatási összeg megalapozza a magyar gazdaság technológiaváltását segítő, nagyobb támogatási összeggel futó uniós pályázatokat is.

A sajtótájékoztatón az államtitkár szólt arról is, hogy folyamatosan bővítik a Modern gyárak éjszakája programot, modern mintagyárakat, modern mintaüzemeket, modern mintaműhelyeket alakítanak ki, ahol az érdeklődő vállalatok megismerhetik a korszerű technológiákat, lehetőségeket.

Forrás: kormany.hu

News

Recent Projects
Our services
  • Education
  • Partnership
  • Tranining and guidance
  • Consultancy
  • R+D activity
 
Contact Us
 
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.