Több száz hazai társadalmi vállalkozás kapott támogatást

Social enterprises
March 29, 2019
Több száz hazai társadalmi vállalkozás kapott támogatást – több ezer hátrányos helyzetű ember számára biztosítva új munkahelyet

Idén tavasszal és nyáron több fontos mérföldkőhöz érkeznek a társadalmi vállalkozások megerősítését célzó Európai Uniós programok, amelyek révén a jelenlegi EU-s és hazai támogatási ciklusban soha nem látott forráshoz és egyben tudáshoz is juthatnak a magyarországi Társadalmi vállalkozások. A 2021-ig tartó EU-s finanszírozási ciklusban a társadalmi vállalkozások fejlődését pályázatokon keresztül összesen 21 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatás és további 10 milliárd Ft visszatérítendő hitel szolgálja a gazdaságfejlesztési programok között.

A társadalmi vállalkozások megerősítését Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Pénzügyminisztérium háttérintézményei, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft és az OFA Nonprofit Kft által működtetett PiacTárs kiemelt projekt biztosítja. A projekt keretében a támogatási összeg minél hatékonyabb felhasználása érdekében egy nemzetközi összevetésben is példamutatóan sikeres előminősítési és támogatási program került kidolgozásra Magyarországon, mondta Dr Bárdos Krisztina, az IFKA ügyvezető igazgatója. Az előminősítési folyamat június végén lezárul, addig azonban nyitott és várja a társadalmi vállalkozások jelentkezését, tette hozzá.

A projekt segítségével a hazai társadalmi vállalkozások szakmai szolgáltatások széles körét vehetik igénybe annak érdekében, hogy fejlődjenek üzleti készségeik, erősödjön a piaci pozíciójuk és akár a nemzetközi piacokon is sikeresek lehessenek. A programok célja, hogy a társadalmi vállalkozások eredményesen tudjanak részt venni akár az állami, akár a piaci szereplőkkel való együttműködésben és képesek legyenek az állami és EU-s támogatások mellett, illetve egyre inkább azok helyett piaci bevételekre is szert tenni és ezáltal fenntarthatóan finanszírozni a tevékenységüket.

A PiacTárs projekt keretében a 2016. augusztusi indulás óta több mint 500 nonprofit és civil szervezet, valamint szociális szövetkezet vett részt tanácsadásokon. Eddig több mint 1000 fejlesztési tervet értékeltek és 472 fejlesztési tervhez adtak ki minősítést. Ezen tervek támogatási összértéke meghaladja a 21 milliárd forintot, több ezer hátrányos helyzetű ember számára biztosítva új munkahelyet.                                                                                                          

Annak ellenére, hogy a társadalmi vállalkozások szektora Magyarországon rövid múlttal rendelkezik, mégis igen sokszínű ez a vállalkozási kör. A társadalmi vállalkozások ökoszisztémája növekszik, a fontosabb szereplők sok esetben egymással kooperálva dolgoznak a szektor és ezáltal az ország, illetve a régió fejlesztésén. A hazai társadalmi vállalkozások olyan nonprofit vállalkozások, amelyek sok esetben nemzet stratégiailag is fontos célok érdekében tevékenykednek: hátrányos helyzetűeket, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatnak, inaktív személyeket vezetnek be a munkaerőpiacra, részt vésznek a szociális ellátásban, vagy egyéb társadalmilag fontos célokért dolgoznak.

A programok keretében olyan, Uniós szinten is a legjobb gyakorlatok közé sorolt társadalmi vállalkozások kaptak támogatást, mint a Matyó Design.

A vállalkozás legfőbb célja, hogy a magyar népművészeti kultúra egy kétszáz éves szeletét modern, a mindennapokban hordható ruházatokon jelenítsék meg, illetve, hogy a matyó kultúrát életben tartsák. Fel szeretnék lendíteni Matyóföld gazdaságát, hidat építeni generációk között, és felhívni a figyelmet a felelős vásárlásra. Mindezek érdekében öt éve folyamatosan bővítik vállalkozásukat, alapanyagaikat Tardon és környékén szerezik be, illetve munkát adunk a helyi asszonyoknak.

A jelenlegi EU-s finanszírozási ciklusban az IFKA az Unió INTERREG programjainak keretében összesen öt nemzetközi projektet valósít meg. Ezek célja a társadalmi vállalkozások, megerősítése, a fenntarthatóság növelése, valamint pénzügyi szereplők és eszközök bevonásával a nemzetközi piacokra való kilépés támogatása - mindezzel támogatva a társadalmi vállalkozások növekedését, elősegítve a gazdasági kapcsolatok kiépítését az üzleti és állami szektorral.

2019-ben két nemzetközi projekt első fázisa zárul le. Ezek a SOCIAL SEEDS projekt, amelynek keretében egy szakpolitikai diagnosztikai rendszer épül ki a regionális és nemzeti társadalmi vállalkozásfejlesztési törekvések és ökoszisztéma egészének támogatására. A RaiSe projekt pedig a társadalmi vállalkozások fenntarthatóságának fejlesztését és nemzetközi piacra jutásukat segíti elő. A két projekt fenntartási időszakában, 2021 közepéig, a hazai társadalmi vállalkozás szektor erősítéséhez járul hozzá akcióterveinek megfelelően.

Kiemelten fontos projekt, az IFKA vezetésével zajló SENSES, amelynek fókuszában a Duna-régió szociális vállalkozás stratégiájának kidolgozása áll – ezzel is támogatva a döntéshozókat a szociális vállalkozások szektorának növekedésében.

Valamennyi projekt kiemelt célja, hogy a hazai támogatáspolitika és stratégia tervezés számára jó gyakorlatok bemutatása mellett javaslatokat fogalmazzon meg, illetve a hazai eredményeket nemzetközi szinten láthatóvá tegye, és elősegítse a szektorok közötti párbeszédet - biztosítva, hogy Magyarországon erős társadalmi vállalkozások jöjjenek létre.

További információ:

Jakab Áron, vezető társadalmi vállalkozás szakértő
Társadalmi vállalkozás csoport, IFKA Nonprofit Kft.
jakab@ifka.hu

News

Industry development
A kormány elfogadta a KKV Stratégiát, melyben kiemelt szerepet kap az IFKA
January 25, 2024
A kormány célja, hogy az évtized második felében ismét a folyamatos növekedésé legyen a főszerep, 2030-ra pedig a gazdasági fejlettség az uniós átlag 90 százalékát érje el. Ennek érdekében felülvizsgálta és elfogadta a „a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019–2030” c. stratégiai dokumentumot (a továbbiakban: KKV Stratégia), és meghatározta a vállalkozások érdekében a következő két évben elvégzendő kiemelt vállalkozásfejlesztési intézkedéseket.
Industry development
Az IFKA az egyik nyertese az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti versenyének
July 3, 2023
2023. július 3-án az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében Szabados Richárd ügyvezető és Billo Kármen szakmai vezető vette át az üzleti környezet fejlesztése, és a vállalkozások külpiacra lépésének elősegítése elnevezésű kategória nyertesének járó díjat az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulójának átadásán. A díjat a VALI.HU - The personalised business information website című projekttel nyerték el.
Industry development
Modern Gyárak Éjszakája 2022. – A hazai élvonalbeli technológiák bemutatkozása
November 14, 2022
2022. november 11-én, immár hatodik alkalommal rendezték meg a Modern Gyárak Éjszakáját. A megnyitó a pécsi KONTAKT-Elektro Kft. telephelyén volt, ahol az országos programsorozat részeként tartott eseményt György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára nyitotta meg.
Industry development
Hamarosan újra Modern Gyárak Éjszakája – ezúttal is hibrid formában nyitják meg kapuikat a hazai gyárak
October 27, 2022
2022. november 11-én immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Modern Gyárak Éjszakája programsorozat, az idei évben a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. Ahogyan tavaly novemberben, úgy idén is hibrid formában: a személyes gyárlátogatások mellett virtuális túrák is színesítik a kínálatot.
Industry development
Nemzetközi szintű magyar cégek kellenek az ország sikeréhez
October 12, 2022
Nemzetközi szinten, akár világviszonylatban is versenyképes magyar cégek kellenek az ország sikeréhez - mondta a Magyar Multi Program szerdai oklevélátadó ünnepségén Budapesten a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.
Industry development
Magyar Multi Program - Oklevélátadó és szakmai nap
October 12, 2022
2022. október 12-én a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. és a Makronóm Intézet a Várkert Bazárban tartotta meg a Magyar Multi Program köré szerveződött, oklevélátadóval egybekötött szakmai napját. Oklevelet a program 2021. évi körében résztvevő és pályázati forrást elnyert 81 vállalkozás kapott.
Our services
  • Education
  • Partnership
  • Tranining and guidance
  • Consultancy
  • R+D activity
 
Contact Us
 
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.